Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европарламентът ще гласува окончателния текст на резолюция за България

| обновено на 08.10.20 в 11:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се днес Европейският парламент да приеме окончателния текст на резолюцията за България. Вотът се предхожда от дебат и гласуване на внесените поправки в текста, повечето от които смекчават критиките в документа.

На този етап Европейският парламент отхвърли предложените поправки, засягащи българския президент Румен Радев, в проекторезолюцията за ситуацията на върховенството на закона в България. С гласовете на социалистите, либералите и зелените не бяха подкрепени исканията в частта за корупция по високите етажи към премиера Бойко Борисов да бъде добавен и президентът, да се включи текст за връзки между чужди разузнавателни служби и съветници на президента, както и да се приветства решението на българското правителство да изгони дипломати, за които се твърди, че са провеждали военен шпионаж и са събирали информация,  която е държавна тайна, за да я предадат на трета държава. 

Отпадна и предложеният текст за политическата неутралност на президента и това, че той използва продължаващите протести като платформа за своята позиция. 

Евродепутатите не подкрепиха и идеята за отпадане на мониторинга по Механизма за сътрудничество и проверка за България.

Приети са текстове, в които се настоява властите да разследват три банки за пране на пари и финансиране на престъпна дейност и тероризъм, както и загриженост за намеса на трети държави в медийната среда с цел дезинформация срещу ЕС, информира кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

Резултатите от гласуването по целия документ ще станат ясни след 17:00 часа българско време.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51