Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икебана и есенни прелюдии в Дните на японската култура у нас

Традициите и философията в изработката на древното източно изкуство ще опознаят посетителите на изложбата „Икебана – символ на щастие и хармония“, която се открива в зала „София“ на Столичната библиотека днес. 

Всеки ще може сам да направи своя първа композиция, като учители от сдружението за икебана „Кагецу“ ще разкрият принципите на подреждането, запазени до днес. 


„Хайга – Eсенни прeлюдии“ е другата изложба – част от програмата на 31-те Дни на японската култура в България (септември-ноември 2020). Неин домакин е отново Столичната библиотека, а организатори са Български хайку съюз и Посолството на Япония у нас. Там ще бъдат представени хайга творби на изявени автори от България в двете основни направления: рисунки с туш (класическа хайга) и фотохайку (хайша). Творбите са посветени на естетиката на един от най-красивите сезони – есента. Чрез тях почитателите на японската изящна словесност и изкуство ще могат да се докоснат до красотата на природата в Япония и България и да съпреживеят поетиката на сезона, по-известен като времето на червените кленови листа в Страната на изгряващото слънце.

Снимки: bg.emb-japan.go.jp и Facebook /IkebanaKagetsu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25