Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Икебана и есенни прелюдии в Дните на японската култура у нас

Традициите и философията в изработката на древното източно изкуство ще опознаят посетителите на изложбата „Икебана – символ на щастие и хармония“, която се открива в зала „София“ на Столичната библиотека днес. 

Всеки ще може сам да направи своя първа композиция, като учители от сдружението за икебана „Кагецу“ ще разкрият принципите на подреждането, запазени до днес. 


„Хайга – Eсенни прeлюдии“ е другата изложба – част от програмата на 31-те Дни на японската култура в България (септември-ноември 2020). Неин домакин е отново Столичната библиотека, а организатори са Български хайку съюз и Посолството на Япония у нас. Там ще бъдат представени хайга творби на изявени автори от България в двете основни направления: рисунки с туш (класическа хайга) и фотохайку (хайша). Творбите са посветени на естетиката на един от най-красивите сезони – есента. Чрез тях почитателите на японската изящна словесност и изкуство ще могат да се докоснат до красотата на природата в Япония и България и да съпреживеят поетиката на сезона, по-известен като времето на червените кленови листа в Страната на изгряващото слънце.

Снимки: bg.emb-japan.go.jp и Facebook /IkebanaKagetsu

Още от категорията

Книга вместо картичка – красив жест с кауза

Трепетното очакване на предстоящите светли празници завладява съзнанието ни, а най-популярните ключови думи в интернет търсачката стават „идеи за подаръци“. С изтеклите си 11 месеца, 2020 доказа, че е по-различна от всяка друга, а това неминуемо ще..

публикувано на 02.12.20 в 11:20

Български филми и кинохроники от преди 1944 г. вече са достъпни и онлайн

Интернет потребителите от цял свят вече имат свободен достъп до някои от най-любопитните български архивни ленти, които ще ги върнат почти в зората на кинематографията. Наскоро, във филмовия портал European Film Gateaway , бяха качени 43 наши видео..

публикувано на 01.12.20 в 10:05

В Плевен заработи руски културен център

В плевенската Регионална библиотека „Христо Смирненски“ по международен проект започва работа ресурсен център по руски език.  Ще се използват и онлайн възможностите за  новото дарение от Москва. Регионалната библиотека в Плевен е третата в България,..

публикувано на 01.12.20 в 09:49