Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икебана и есенни прелюдии в Дните на японската култура у нас

Традициите и философията в изработката на древното източно изкуство ще опознаят посетителите на изложбата „Икебана – символ на щастие и хармония“, която се открива в зала „София“ на Столичната библиотека днес. 

Всеки ще може сам да направи своя първа композиция, като учители от сдружението за икебана „Кагецу“ ще разкрият принципите на подреждането, запазени до днес. 


„Хайга – Eсенни прeлюдии“ е другата изложба – част от програмата на 31-те Дни на японската култура в България (септември-ноември 2020). Неин домакин е отново Столичната библиотека, а организатори са Български хайку съюз и Посолството на Япония у нас. Там ще бъдат представени хайга творби на изявени автори от България в двете основни направления: рисунки с туш (класическа хайга) и фотохайку (хайша). Творбите са посветени на естетиката на един от най-красивите сезони – есента. Чрез тях почитателите на японската изящна словесност и изкуство ще могат да се докоснат до красотата на природата в Япония и България и да съпреживеят поетиката на сезона, по-известен като времето на червените кленови листа в Страната на изгряващото слънце.

Снимки: bg.emb-japan.go.jp и Facebook /IkebanaKagetsu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30