Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икебана и есенни прелюдии в Дните на японската култура у нас

Традициите и философията в изработката на древното източно изкуство ще опознаят посетителите на изложбата „Икебана – символ на щастие и хармония“, която се открива в зала „София“ на Столичната библиотека днес. 

Всеки ще може сам да направи своя първа композиция, като учители от сдружението за икебана „Кагецу“ ще разкрият принципите на подреждането, запазени до днес. 


„Хайга – Eсенни прeлюдии“ е другата изложба – част от програмата на 31-те Дни на японската култура в България (септември-ноември 2020). Неин домакин е отново Столичната библиотека, а организатори са Български хайку съюз и Посолството на Япония у нас. Там ще бъдат представени хайга творби на изявени автори от България в двете основни направления: рисунки с туш (класическа хайга) и фотохайку (хайша). Творбите са посветени на естетиката на един от най-красивите сезони – есента. Чрез тях почитателите на японската изящна словесност и изкуство ще могат да се докоснат до красотата на природата в Япония и България и да съпреживеят поетиката на сезона, по-известен като времето на червените кленови листа в Страната на изгряващото слънце.

Снимки: bg.emb-japan.go.jp и Facebook /IkebanaKagetsu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Народният театър "Иван Вазов" с реверанс към публиката за своята 120-годишнина

Народният театър "Иван Вазов" ще зарадва 120 почитатели на театралното изкуство с безплатен билет за някоя от постановките от новия си сезон през есента. Поводът е 120-годишнината от неговото основаване през 1904 година. Късметлиите ще имат..

публикувано на 28.07.24 в 09:10

Летен кинофестивал в Банско представя екстремни кадри за любителите на приключения

За поредна година жителите и гостите на Банско ще се пренесат в света на планинарското, екстремно и приключенско кино, предаде БТА. Тазгодишното издание на "Лятна филмомания под звездите" е в три вечери – от 25 до 27 юли, на централния площад в града,..

публикувано на 25.07.24 в 18:24
Кадър от филма

Филмът "Триумф" премиерно ще се състезава на кинофестивала в Торонто

Новият филм на двама от най-добрите съвременни български режисьори - тандема в киното и в живота Кристина Грозева и Петър Вълчанов - "Триумф" участва в престижната състезателна програма "Платформа" на Международния филмов фестивал в Торонто - TIFF. Това е..

публикувано на 25.07.24 в 13:42