Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кичка Христова: „Музиката е истинско спасение в тези трудни времена“

Снимка: kichkahristova.com

През тази година народната певица Кичка Христова отбелязва няколко важни събития. Сред тях е 20-годишнината на фолклорната формация „Галатея“ към Народно читалище „Васил Левски – 1927 г.“ в квартал Галата на Варна. А също и 40-годишнината на народен хор „Неранза“ към Народно читалище „Елин Пелин – 1977 г.” в морската ни столица. Създател и ръководител и на двата състава, тя се чувства удовлетворена от работата си и постигнатите успехи.

„Празнувахме с концерти на открито. Всички – и солисти, и хористи имаха възможност да пеят от сърце и душа“ – споделя г-жа Христова. В момента тя подготвя и заснемането на видео клипове на пет песни от репертоара си. Аудио записите на три от тези песни са в съпровод на ОНМ на БНР. Кичка Христова се вълнува и за предстоящия концерт на Детска студия „Неранза“ (към едноименната хорова формация). В партньорство със сдружение „Знам, мога, творя“, възпитаниците на Кичка Христова участват в проект, свързан с екологията и правилното отношение на децата към проблема със замърсяването на околната среда. На 12 октомври е заключителното събитие от проекта, а детските гласове на „Неранза“ ще направят празника още по-цветен. „В тези трудни месеци много разсъждавах върху истинските стойности в живота. Давам си сметка - казва още Кичка Христова, че музиката и работата с хора, които я обичат, е спасение. Истинско спасение от куп ненужни и фалшиви неща в битието ни.“

Семейството е в основата на всяко творческо вдъхновение, сподели преди време народната певица пред Радио България. Чуйте интервюто и изпълнения на Кичка Христова в публикацията за певицата, озаглавена Кичка Христова: “Искам песните ми да достигнат всяко сърце, което бие в ритъма на българския фолклор“.

Автор: Албена Безовска


Още от категорията

Bulgarian bag – българският уред за качествена тренировка

Bulgarian bag – така се нарича един уникален спортен уред, който става все по-популярен по света ,както във фитнеса, така и в редица други спортове. Специфичната му форма се ражда по аналогия с агнето, което българските борци мятали на гръб като..

публикувано на 24.10.20 в 05:20

Св. Злата Мъгленска - олицетворение на силата и красотата на българката

Днес православните християни в България почитат Св. Злата Мъгленска . Житието й посочва, че тя е живяла по време на османското владичество, през ХVІІІ век, в бедно българско семейство в село Слатино, Мъгленска епархия (днес на територията на..

публикувано на 18.10.20 в 06:10

Есента е прекрасна за търсачите на скални феномени в България

Приятният октомври с гальовните си слънчеви лъчи ни приканва да се насладим на планината и срещите с природата. Листата, изписани с пъстри багри, се сипят от дърветата и пред погледа ни се разкриват фантастични скални форми, наподобяващи хора и животни...

публикувано на 17.10.20 в 05:00