Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

| обновено на 11.10.20 в 23:57
Снимка: архив

Редица държави направиха промени в режима за влизане на граждани от България и други страни, заради динамичната  епидемиологичната обстановка с Covid-19. Вижте най-важното:

Германия включи област Търговище в списъка с рискови области за пътуване, считано от 7 октомври 2020 г. Напомняме на българските граждани, че към момента, от 7 август т.г., за такъв район се счита и област Благоевград.

При пътуване от тези области до Федерална република Германия лицата трябва да направят PCR изследване за Covid-19 до 72 часа след влизане на германската територия. До получаване на резултата от теста за засегнатите лица е в сила задължителна 14-дневна карантина, която отпада при отрицателна проба. Допуска се тестване и в страната на тръгване, ако то е извършено от сертифицирана лаборатория и е до 48 часа преди пристигането в Германия.

И още:  Във връзка с условията на пандемията от коронавирус Германия удължава еднократно срока за използване на изтекли лични документи на чужденци, включително български граждани, на територията на страната до края на годината. НО само за административни цели /продължаване на срока за пребиваване/. Така български лични карти и задгранични паспорти с изтекла валидност след 13 март 2020 г. ще бъдат признавани в Германия до 31 декември 2020 г. за вътрешно-държавни цели (продължаване срока на пребиваване).

Катар облекчи условията за влизане на своя територия за българските граждани, считано от 1 октомври. България е преместена от местните власти в актуализирания списък от държави с нисък риск от разпространение на Covid-19. Решението предвижда облекчени условия за влизане в Катар и провеждане на карантина в домашни условия на пристигащите от България граждани. Придобитият от страната ни статут на нискорискова държава ограничава периода на карантиниране от две седмици на една и води до отпадане на изискването за задължителна едноседмична карантина в хотел, което се заменя с престой в домашни условия. Списъкът включва 47 държави и подлежи на периодична актуализация.

Обединените арабски емирства/ОАЕ/ въведоха изисквания  към пристигащите пътници, валидни от 4 октомври:

Всички туристи, посещаващи Дубай, трябва да имат актуален негативен PCR-тест преди пътуването си.Към някои от тях могат да бъде приложен и допълнителен тест при пристигане. Всеки, който е подложен на тест при пристигане, трябва да се постави под карантина, докато получи резултатите си. Туристите трябва да изтеглят мобилната апликация Covid-19-DXBSmartApp и да се регистрират в нея.
Всички пътници, които пристигат в ОАЕ през летището на Абу Даби също трябва да дадат PCR-тест и да спазват 14 дневна карантина, независимо от резултата.

Кралство Мароко облекчи условията на достъп до територията си, считано от 1 октомври. От тази дата всеки пътник, освободен от изискването за виза, може да пътува до Мароко при следните условия:
- Да представи отрицателен PCR тест, издаден до 72 часа преди пристигането;
- Да има резервация за настаняване в хотел или квартира в страната или покана от мароканска фирма.
Отпада изискването за представянето на серологичен тест при влизането на територията на Кралство Мароко.

МВнР напомня, че влизането и пребиваването на български граждани на територията на Кралство Мароко с цел туризъм, делово и частно посещение е безвизово за престой до три месеца.

Малайзия удължи срока на т.нар. ред за контрол върху движението до 31 декември 2020. За да бъдат допуснати в страната, чуждите граждани, включително и българските, следва да притежават Letter of Undertaking and Indemnity, одобрено от най-близкото посолство на Малайзия. На чуждите граждани не е разрешено да пътуват до Малайзия като туристи.
В случай, че получат разрешение да влязат в страната, чуждите граждани трябва да преминат през задължителна 14-дневна карантина в хотел или здравно заведение, посочени от правителството за тяхна сметка. От 24 септември т.г. всички чужди граждани, които влизат на територията на Малайзия, ще трябва да заплатят такса от 4700 малайзийски рингита или 987 евро за задължителна
Covid-19 карантина. За деца под 6 г. не се заплащат разходи за настаняване.

Бахамските острови променят правилата за достъп на туристи: няма да се налага да преминавате карантина при пристигането си, но ще трябва да направите няколко теста. Според новите протоколи, туристите, които отиват на Бахамите, трябва да направят тест за коронавирус седем дни преди пътуването, да се подложат на експресен тест при пристигане и да направят нов тест четири дни по-късно. Всички разходи са за сметка на пътуващите, така че властите препоръчват предварително да се оформи медицинска туристическа виза с включена застраховка.

До момента на Бахамите са регистрирани 4400 случая на коронавирусна инфекция, а 2375 души вече са излекувани.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00