Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Най-авторитетната научна институция чества 151 години от създаването си

Снимка: архив

Българската академия на науките отбелязва 151 години от създаването си с тържествено събрание. Академичното слово на тема “150 години Българска екзархия и връзката й с Българското книжовно дружество” ще бъде произнесено от проф. Лизбет Любенова, директор на Научния архив на БАН.

В централното фоайе на академията ще бъде подредена и изложба, посветена на 150-ата годишнина от първото българско научно списание.

Най-старата и авторитетна нучна институция у нас възниква през 1869 г. в румънския град Браила като правоприемник на Българското книжовно дружество. Девет години преди Освобождението ни тя си поставя за цел да се превърне в научен център, разпространяващ просвещението сред българите.

Днес в академията се извършват научни изследвания в девет направления от всички области на човешкото познание. 

БАН разполага с 42 научни института и осем лаборатории с близо 3000 учени, с издателство, библиотека, научен архив.

Честването на годишнината, която ще се състои в зала “Марин Дринов” на академията, ще може да се проследи онлайн от 11:00 часа на уеб страницата на БАН.


Още от категорията

18 332 души са се ваксинирали срещу коронавирус

233 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие при направени 4628 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че 150 проби, взети чрез PCR, и 83 чрез антигенни тестове, са се оказали положителни...

публикувано на 17.01.21 в 08:47

Националният исторически музей представя нови археологически открития

В изложбата “Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2020” Националният исторически музей ще покаже новите си находки от последния археологически сезон, направени чрез 22 експедиции.  През м.г. за първи път беше проучвано..

публикувано на 17.01.21 в 05:45

Започва дело срещу подпалването на българското знаме във Вевчани

Прокуратурата в Струга е завела дело след съобщенията в медиите за подпалване на българското знаме на карнавал във Вевчани, съобщи Македонската информационна агенция, цитирана от БТА. Делото е заведено за уронване на репутацията на чужда..

публикувано на 16.01.21 в 12:11