Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

1 година без Милчо Левиев

Милчо Левиев
Снимка: Ани Петрова

Големият ни музкикант си отиде на 12 октомври 2019 г. в Солун, където през последните години живееше със съпругата си − певицата Вики Алмазиду. 

Милчо Левиев е първият български джаз музикант, спечелил популярност отвъд океана като пианист и композитор. Носител е на орден „Стара планина” (1997). Номиниран е два пъти за „Грами“.

Роден на 19 декември 1937 г. в Пловдив, Левиев завършва Националната музикална академия. Ученик е на големия Панчо Владигеров. Между 1963 и 1968 г. се изявява като солист и диригент на Пловдивската и на Софийската филхармония. По същото време е диригент на Биг бенда на БНРМилчо Левиев е основател на „Джаз фокус 65“ − формацията, която през 1967 г. получава наградата на музикалната критика на фестивала в Монтрьо.

Емигрира в Западна Европа през 1970 г., малко по-късно, по покана на Дон Елис, заминава за САЩ, където свири и преподава повече от 20 години. Работил е с Били Кобъм, Арт Пепър, Джордж Дюк, Ал Жеро, Дейв Холанд и др.

Да си припомним за големия джазмен, композитор, аранжор и пианист в интервю за Радио България от октомври 2014 г. В него Милчо Левиев споделя: "Търся близостта, а не различинията...". 

Съставил: Албена Безовска

Още от категорията

Bulgarian bag – българският уред за качествена тренировка

Bulgarian bag – така се нарича един уникален спортен уред, който става все по-популярен по света ,както във фитнеса, така и в редица други спортове. Специфичната му форма се ражда по аналогия с агнето, което българските борци мятали на гръб като..

публикувано на 24.10.20 в 05:20

Св. Злата Мъгленска - олицетворение на силата и красотата на българката

Днес православните християни в България почитат Св. Злата Мъгленска . Житието й посочва, че тя е живяла по време на османското владичество, през ХVІІІ век, в бедно българско семейство в село Слатино, Мъгленска епархия (днес на територията на..

публикувано на 18.10.20 в 06:10

Есента е прекрасна за търсачите на скални феномени в България

Приятният октомври с гальовните си слънчеви лъчи ни приканва да се насладим на планината и срещите с природата. Листата, изписани с пъстри багри, се сипят от дърветата и пред погледа ни се разкриват фантастични скални форми, наподобяващи хора и животни...

публикувано на 17.10.20 в 05:00