Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 година без Милчо Левиев

Милчо Левиев
Снимка: Ани Петрова

Големият ни музкикант си отиде на 12 октомври 2019 г. в Солун, където през последните години живееше със съпругата си − певицата Вики Алмазиду. 

Милчо Левиев е първият български джаз музикант, спечелил популярност отвъд океана като пианист и композитор. Носител е на орден „Стара планина” (1997). Номиниран е два пъти за „Грами“.

Роден на 19 декември 1937 г. в Пловдив, Левиев завършва Националната музикална академия. Ученик е на големия Панчо Владигеров. Между 1963 и 1968 г. се изявява като солист и диригент на Пловдивската и на Софийската филхармония. По същото време е диригент на Биг бенда на БНРМилчо Левиев е основател на „Джаз фокус 65“ − формацията, която през 1967 г. получава наградата на музикалната критика на фестивала в Монтрьо.

Емигрира в Западна Европа през 1970 г., малко по-късно, по покана на Дон Елис, заминава за САЩ, където свири и преподава повече от 20 години. Работил е с Били Кобъм, Арт Пепър, Джордж Дюк, Ал Жеро, Дейв Холанд и др.

Да си припомним за големия джазмен, композитор, аранжор и пианист в интервю за Радио България от октомври 2014 г. В него Милчо Левиев споделя: "Търся близостта, а не различинията...". 

Съставил: Албена Безовска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10