Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 219

Снимка: архив

По-нисък процент на новозаразени с Covid-19

За последните 24 часа, в България са регистрирани 83 нови случаи на Covid-19. От направените 1191 PCR теста 6,97 % са положителни. Това е доста по-нисък процент, в сравнение с предходното денонощие, когато положителните проби бяха малко под 12%. Активните случаи в страната са 7 663.В болница се лекуват 1205 души, като 62-ма са в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие са 29 души, а един пациент с Covid-19 е починал. Най-много са новозаразените в София - 50, следват Благоевград – с 6, и Монтана – с 5 нови случая. Още данни- ТУК.

В област Перник, в периода от 9 до 11 октомври са регистрирани 17 нови случая на Covid-19. Има и един смъртен случай.

Заради случай на заразен 12г. ученик, цяла паралелка е под карантина, на дистанционно обучение.

В Добрич и Тервел три паралелки остават под карантина, а 11 служители от Регионалното управление по образованието са дали положителни проби.

Български учен прогнозира покачване на броя на заразените с Covid-19

Научно изследване, което обхваща целия времеви период от началото на разпространението на Covid-19 у нас досега, прогнозира с много висока точност развитието на заразата. То е дело на проф. Преслав Димитров, декан на Стопанския факултет в Югозападния университет в Благоевград. Според проучването, навлизаме в четвъртата вълна, а в следващите един-два месеца броят на новозаразените може да надхвърли 1200 души на ден, особено ако не се вземат по-строги мерки. В икономически план прогнозите са, че въпреки мерките безработицата ще нараства, а ако не бъде подпомогнат крайния потребител в България, зимният туристически сезон ще се провали.

Носенето на маски е в полза на всички

Една от причините за увеличаването на броя на заразените с Covid-19 в България и в света е умората от спазването на мерките. Пред БНР, вирусологът проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и председател на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз посочи, че на хората им е омръзнало от противоепидемичните мерки, което е повлияло на бдителността им по отношение на заразата. Според нея, сезонното захлаждане е провокирало събиранията на закрито, което още повече е увеличило риска от предаване на инфекцията. По думите на вирусолога носенето на маски е в полза на всички, защото дори и малка група да не се предпазва, усилията на останалите се провалят.

Броят на заразените расте, заради нашето поведение

Доскоро тестваха хора, отиващи на екскурзия, но сега тестовете са на хора с оплаквания и симптоми на Covid-19. Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев, който подчерта, че промените в цифрите се дължат на нашето поведение. По думите му, здравната система не е застрашена при сегашното ниво на заразяване, високият брой на заразени медици е притеснителен. Пулмологът подчерта, че трябва да носим маски като общество, а не като индивиди, което значи всички да носим маски, защото това не вреди на здравето.

Много здравни заведения в страната имат недостиг на медицински сестри и лекари

Covid ситуацията изкара на преден план кадровия проблем в здравеопазването. Това коментира пред БНР Надежда Маргинова - медицинска сестра и член на ръководството на Синдиката на българските медицински сестри. По думите ѝ много здравни заведения в страната имат недостиг на медицински сестри и лекари. Основна причина за това е ниското заплащане. Тя подчерта обаче, че държавата не може да финансира болниците, докато те са търговски дружества.

Изискват PCR тест за влизане в кризисен център

Хората, търсещи закрила в кризисните центрове, са принудени да плащат за PCR тест, за да ползват неотложната услуга.

В тези центрове, спешна подкрепа най-често търсят жертви на трафик и насилие. За да бъдат приютени обаче, те трябва да платят, често непосилната за тях, цена на теста - около 120 лв., и да изчакат до излизане на резултата. Агенцията за социално подпомагане е потвърдила пред в-к "Сега", че изискването е в сила от м. юни насам.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Още от категорията

3327 нови случая на коронавирус от направени 9179 PCR теста​

3327 са новите случаи на коронавирус в България, установени за последните 24 часа. Това са 36,25%  от направените 9179 PCR теста. Най-много са новорегистрираните случаи в София – 754, следват Пловдив - с 322, Варна - с 266,  и Стара Загора - с 248..

публикувано на 28.11.20 в 09:38

Оскверниха български паметник в Охрид, МВнР излезе с остра позиция

Министерството на външните работи изразява дълбоко възмущение във връзка с кощунствения акт на оскверняване на паметника на жертвите от кораба „Илинден“ в Охрид, се казва в позиция на Министерството на външните ни работи, изпратено до медиите...

публикувано на 27.11.20 в 22:07

България отпуска средства за български книги в Молдова

Министерството на външните работи на България е отпуснало 30 400 лева за издаването на книги за обучение по български език в Молдова. За това е съобщила командированият специалист от МОН България в Район Тараклия д-р Мария Делибалтова, цитирана от..

публикувано на 27.11.20 в 19:43