Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една българка в Лондон разказва

Татяна Даскалова живее на Острова, но пише поезия за България

4
Снимка: личен архив

Расте броят на българите, които са се установили в чужбина временно, или пък са поели по дългия път на интеграцията в чужда държава. Преди 17 години своя съдбовен избор е направила и поетесата от гр. Русе Татяна Даскалова. Тя се отправя към Великобритания, изкушена от възможността да научи повече за чуждия свят и западната култура. Като дипломиран журналист, Татяна прилага комуникационните си умения и в работата си на Острова. Там създава своя фирма за помощ в домакинството и така помага на десетки българки да получат легална работа. Едновременно с това работи като детегледачка към английска компания в Лондон, което и дава възможност да опознава различни хора и култури в космополитния град.

Силно я впечатлява реакцията на едно малко английско момиче. Когато му показала снимка на българка, облечена в народна носия, детето с възхищение попитало, дали жената на снимката е истинска принцеса. Това очаровало Татяна. Тя споделя, че е изживяла много подобни мигове на гордост от това, че е българка.

„Живея в Лондон и се чувствам прекрасно тук. Пиша за България в стихове, защото тя е част от сърцето ми и винаги ми липсва! Официално в Обединеното кралство живеят над 200 хил. наши сънародници. Аз много пътувам из страната и така научавам за другите, смесваш се с тях, но и разпространяваш своята собствена култура и бит на чужда територия. Тук, на Острова се установяват основно образовани българи. Други идват, за да натрупат опит, учат и се връщат в България. Но началото винаги е трудно. Когато дойдох в Лондон, в периода преди влизането ни в ЕС, трябваше да си издадем т.нар. бизнес визи, за да създадем нашите фирми. И постепенно започнахме да се интегрираме, станахме по-отворени като хора, научихме се да си помагаме. Любовта, уважението между хората – те са на преден план. Сега, във времето на пандемията, се вижда още по-ясно, че няма граници.

Аз не смятам, че излизането на Англия от ЕС е нещо необходимо, което ще ни даде повече комфорт. Но държавата е независима, тя даде шанс на хората да направят своя избор и сега се съобразява с него. Това, което винаги ми е харесвало тук е позитивното, оптимистично отношение към всичко, което се случва. Англичаните не се предават лесно, но и имат много строги правила, които те карат да се учиш, да си коректен към другите, да се трудиш и да не лъжеш никого - това са изконни ценности“.

Първата стихосбирка на Татяна Даскалова излезе в Лондон преди месеци и беше приета с голямо внимание от сънародниците ни там. В нея са  включени 40 стихотворения под заглавие „До капилярите на любовта“. Най-общо темата е за дълбоките корени на любовта. Сред тези „капиляри“ Татяна вижда любими места, които е посещавала – Лондон, родното място на Джейн Остин в Англия, в Испания - пътят до Сантяго де Компостела, а също Варна и Бургас в България. „Мястото, където живея, ме зарежда с много идеи, мечтая да ги реализирам един ден, ако се върна в България“ – казва Татяна:

„В стихосбирката си имам две стихотворения, посветени на исторически места, като Свети Лорънс /на час път от Лондон/, където е живял и работил Джордж Бърнард Шоу. Много ме вдъхнови атмосферата, в която е писал книгите си. Англичаните много уважават и поддържат тези свои емблематични места. Влагат много средства, за да ги поддържат. Не казвам, че и в България не държим на тях, но винаги се огорчавам, когато съм в София и виждам къщата на любимия ми поет Пейо Яворов. Тя години наред се рушеше, а има и други красиви сгради, свързани с личности и исторически събития, които сме оставили да се рушат и няма как да ги покажем с гордост на света“.

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Актьорът Ицко Финци на 91 – живот, който продължава да изненадва всеки ден

На 25 април е роден Ицхак Финци, част от т.нар. "златно поколение" български актьори. За своя 91-годишен земен път Ицко Финци, чертае трайна диря в българския театрален, филмов и културен живот. Роден е в София, но родът му произхожда от..

публикувано на 25.04.24 в 05:10

Разходка из шоколадовото царство на Михаела Кътева

Всяко дете мечтае да има цялото време на света, в което да играе и да се радва на купища от сладки изкушения. Едно от най-любимите, разбира се, е Негово величество Шоколадът. Първи сведения за появата му се откриват още 2000 години преди Новата ера,..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05