Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Певец от Китай спечели ГРАН ПРИ на арт фестивала в Боровец

Ванг Йе
Снимка: Дни на изкуствата – Боровец

Ванг Йе, докторант по класическо пеене и доскорошен специализант в „Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив /АМТИИ/, спечели ГРАН ПРИ в направление „Класическо пеене и вокални ансамбли“ на „Дните на изкуствата „Проф. Асен Диамандиев“ Боровец’ 2020. След обучение в италиански музикални академии китайският баритон избира проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак и АМТИИ за своето доусъвършенстване като певец.

Създадени с идеята да представят и популяризират различни жанрове в областта на музикалното, танцово, театрално, изобразително изкуство, „Дните на изкуствата“ се проведоха от 9 до 11 октомври в курорта Боровец. В конкурсната и фестивалната програма взеха участие близо 300 таланти.

В рамките на „Дните...“ се проведе Четвърти международен конкурс за камерни ансамбли и индивидуални изпълнители /класика, музикален фолклор, популярна музика и джаз, електронна музика/.Това е един от малкото присъствени конкурси по време на пандемията от Ковид-19. Участниците се представиха на изключително високо ниво във всички възрастови групи“, подчерта артистичният директор проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак,ректор на АМТИИ-Пловдив. Сред отличените са Лора Маркова - цигулка, която спечели ГРАН ПРИ, Кай Орлинов (цигулка), Диана Чаушева (цигулка), Александър Иванов (китара), Момчил Кехайов (китара), Иван Русев (китара) и др.

Голямата награда за танцов ансамбъл спечели „Слънце“ от Самоков, а най-малкият участник изявил се на сцената с народно пеене е 7-годишният Крум Русинов. 

Съставил: Албена Безовска


Още от категорията

Китарният конкурс в Кюстендил има нови лауреати

За 24 път Кюстендил събра млади музиканти, които премериха талант в рамките на Международния конкурс за класическа китара „Акад. М. Големинов“. Коронавирусната епидемия осуети участието на китаристи от чужбина в събитието, организирано от Община..

публикувано на 26.10.20 в 15:41

Български концертни вечери в Ню Йорк

Български произведения в изпълнение на български музиканти – това е идеята, родила фестивала за камерна музика в Ню Йорк. Председател на организационния комитет е пианистката Лора Чекоратова, позната и от създадения от нея фестивал „Неотъпкана..

публикувано на 26.10.20 в 12:40

София посреща Световния ден на операта с отменени представления

С отменени представления, заради кризата с коронавируса, Софийската опера и балет посреща Световния ден на операта - 25 октомври. Свой специален ден оперното изкуство има от 2019 година. Инициативата идва от страна на професионалната..

публикувано на 25.10.20 в 06:15