Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 220

Снимка: БГНЕС

13,5% са новозаразените с Covid-19 за последното денонощие
Нов негативен рекорд – в броя на починалите за последното денонощие, отбелязва Единния информационен портал. 23-ма болни са загубили битката с болестта, с което общият брой на починалите вече е 915.
Новите регистрирани случаи са 587 от направени 4 320 PCR теста. Това също е рекорден процент от 13,5 на сто за 24 часа. В болница са 1221 заразени. 65 от тях са в тежко състояние в интензивни отделения. Общият брой на активните случаи е 8 099. По области - отново най-много са новозаразените в столицата - 173, следват Пловдив и Благоевград. 128 са излекуваните за денонощието.

Високото ниво заразени за денонощието се дължи на закъснялото отчитане
На този етап няма причини да се затягат мерките срещу коронавируса в страната. Щамът продължава да се разпространява клъстерно, а не дифузно, каза пред БНТ зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Засега системата не е претоварена. В страната са определени 8 400 легла за пациенти с
Covid-19, а от тях са заети малко над 1 200.
Високите данни за заразени и починали се дължат на закъснение в отчитането на резултатите от два дни, обясни Пенков. Понеже коронавирусът се разпространява на клъстерен принцип - определени колективи, производства, лечебни заведения, домове за социални услуги и оттам идват много бройки наведнъж, увери д-р Пенков.

Смъртността на лекуваните от C
ovid-19 в болниците е 11,47%
Данните са за първите 6 месеца на пандемията, сочи анализът на "Индекс на болниците" по проект на агенция "Галъп". Пациентите са приемани в 102 лечебни заведения. Основната част са лекувани в големите държавни и областните болници. Няма пълна съотносимост на смъртността от инфекцията в болниците за изминалия период с други държави. Но аналогични данни за Германия, публикувани в медицинското сп. "Лансет" през юли сочат, че смъртността в 920 болници в Германия е била 22 на сто. А според официалната система за наблюдение на пандемията в Обединеното Кралство смъртността в болниците в Англия е била около 24%.

Влизането в Гърция само през Промахон-Кулата остава до 25 октомври

Гръцкото правителство удължи до 25 октомври прилаганите до момента ограничения и изисквания за влизане в страната през сухопътните, морските и въздушните граници, съобщи българското външно министерство. Остава в сила условието всички пристигащи граждани да са попълнили формуляр за локализиране на пътници (PLF), както и да разполагат с генерирания от него QR код. Задължително е пътниците да представят и PCR тест с отрицателен резултат, направен до 72 часа преди пресичането на гръцката граница. PCR тест не се изисква за шофьорите на камиони, но те също трябва да представят предварително генериран QR код.

Няма нито един заразен с Covid-19 в български хотел
Това съобщи Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели. Според единната система за туристическа информация над 3,8 млн. туристи са пренощували в места за настаняване от януари до септември 2020 г., а от 15 юни, когато отпадна забраната за провеждане на организирани мероприятия, само в хотелите - членове на асоциацията са проведени общо над 800 събития. От организацията подчертават, че липсата на дори едно огнище на зараза в хотел е показателна за сериозността, с която хотелиерите се отнасят към мерките за безопасност на гостите си.

В страната засега има 144 учители и 142-ма ученици с коронавирус
Това е много нисък процент, коментира в Русе заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. По думите й 63 паралелки са под карантина, на фона на 33 000 - 34 000 паралелки в страната. Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева обясни, че със средства от членски внос е създаден фонд "Не си сам в COVID-19“. Целта е еднократна помощ от минимум 150 лева да получат заразни учители, на които се наложи да бъдат приети в болница, информира БТА

Жените са най-засегнати от Covid-кризата
Изводът е от проучване на Eurofound - европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд в страните членки на Европейския съюз. Според данните, дори по време на пандемията жените се оказват най-натоварените, защото работното им време се удължава. От официалните данни на българската статистика става ясно, че „хуманитарният сектор, здравеопазването и социалната работа са с най-висок ръст на безработните у нас“ - коментира Ваня Григорова, икономически експерт на КТ „Подкрепа“.

Здравната каса няма ресурс да плаща повече тестове за коронавирус
Лекарите от Сдружението на общопрактикуващите лекари настояват парите за тестове за коронавирус да са от държавния бюджет, а не от Здравната каса. Ако личните лекари започнат да издават направления за PCR тестове, това ще доведе до трикратно увеличение на тестовете за деня- от 5-6 хиляди до 15 хиляди, прогнозира в интервю за БНР д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му „здравната каса няма този ресурс, тъй като нейният бюджет е разпределен още миналата година, преди да започне епидемията“.

Проф. Христо Найденски: Комбинираните тестове за грип и Covid-19 дават ориентир, но не са показател
Общите противоепидемични мерки, които всеки от нас предприема, са много важни за защита не само от Covid-19, но и срещу грипната инфекция. Това обясни пред БНР проф. Христо Найденски, ръководител на Департамент „Инфекциозна микробиология“ на БАН. На този фон можем да очакваме „известно снижаване на грипната инфекция. Ако допуснем, че двата вируса като респираторни имат някакъв синергизъм в своята проява, тогава ще има тежък сезон", коментира микробиологът. Той обясни, че комбинираните тестове са лесно изпълними и, макар не особено чувствителни, могат да бъдат добър ориентир. До дни се очаква да бъдат налични новите комбинирани тестове за грип и коронавирус.

Полицаите настояват за ръст на заплатите заради коронавирусен риск
Полицаи се готвят да протестират заради това, че остават извън списъка на служители на 34 държавни административни структури - министерства, институти и агенции, които да получат допълнителни възнаграждения заради това, че са на първа линия в борбата с коронавируса, съобщи зя БНР Валентин Попов, председател на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР. „Непрекъснато „светват“ с положителни PCR-тестове колеги. /.../ Ако говорим за т.нар. първа линия, ние сме заедно с медиците" – заяви той.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Съставил: Гергана Манчева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38