Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме „земния ангел“ Св. Йоан Рилски

Снимка: архив

На 19-ти октомври, православната ни църква отбелязва тържественото пренасяне на мощите на Св. Йоан Рилски в Средец (днешна София) и официалната му канонизация за светец. Наричат го чудотворец, защото с името му са свързани множество свидетелства за божествени изцеления и сбъднати съкровени молитви. Още приживе духовникът се прочул по българските земи като Божи застъпник, оттеглил се на пост и молитва в безлюдната Рила планина. Въпреки недостъпното място, където живеел, хората постоянно търсели неговата подкрепа и закрила. След като издъхнал на 18 август 946 г., го погребали в пещерата на неговото отшелничество. След време, той се явил на братята монаси и им заръчал да пренесат мощите му в Средец. На 1 юли 1469 г. монаси върнали мощите в обновения Рилски манастир, където и до днес вярващите търсят закрилата на светеца.

„Това, което знаем за него, не е достатъчно – отбелява отец Боян Саръев. – Времето, в което живее, е доста отдалечено, в края на IX и началото на X век. Това са трудни и болни времена за народа и държавата. Покварата сред висшите политически кръгове била голяма, съществували секти. А делата на плътта и разложението били всеобщи. Точно в такива сложни и трудни времена Бог изпраща Св. Йоан Рилски, за да ни научи на истините от Светото Евангелие“. Цялото интервю с отец Саръев чуйте в публикацията „Св.Иван – закрилникът на България“ от колекцията на Радио България.

От 1995 година насам денят на св. Йоан Рилски – 19 октомврисе чества и като Ден на българския лекар.

Съставил: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Навършиха се 33 години от приемането на новата Конституция на България

На 12 юли през 1991 г. Седмото Велико Народно събрание приема новата Конституция на България и се саморазпуска, припомня БТА. Това е първата нова конституция в бившия социалистически лагер, която влиза в сила още на следващия ден 13 юли. По повод 33-тата..

публикувано на 12.07.24 в 19:18

За 10 години вярващите са намалели с 9 на сто

България е на последно място в ЕС с едва 12 свещеници на 100 000 души. В страната има над 8000 църкви и манастири или 10 пъти повече храмове от духовниците, сочи последното национално преброяване от 2021 г.  51,4% или 3 млн. са заявили, че вярват..

публикувано на 09.07.24 в 14:22

Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие

В античния град Хераклея Синтика откриха много добре запазена двуметрова статуя с глава. Правена е от майстор, използвал цял мраморен блок към II век сл. Хр, когато тази практика вече е била архаична. Иконографският тип е на бог Хермес и подобни..

публикувано на 05.07.24 в 11:27