Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Васко Василев на 50: „Обичам публиката и колегите си, мечтая да се върнем в залите!“

Снимка: Facebook/ Vasko Vassilev

Започнал кариерата си едва на 10 години като дете-чудо, Васко Василев е един от най-харизматичните изпълнители, които съвременната сцена познава. Концертите му неизменно предизвикват огромен интерес, за който той се отплаща с нови и нови идеи, интересни проекти и искрена сърдечност.

Точно на 50-ия си рожден ден, 14 октомври, прочутият цигулар избра да празнува в родния си град София – с концерт, премиера на книжно издание и представяне на нов филм, посветени на него. Книгата се нарича „Васко Василев зад сцената“ и е събрала 300 фотографии на Христо Русев, правени по време на концертни турнета на световноизвестия музикант. А филмът е част от поредицата „Децата на Другата България“ на журналиста Георги Тошев и разказва за живота на талантливия българин, който на 9 започва да учи в Москва, а след това продължава в Лондон.  През 1988 г. печели големите конкурси за цигулка – „Жак Тибо” в Париж, „Карл Флеш” в Лондон и „Паганини” в Италия. 

Между 19 и 21-годишна възраст Васко Василев е гост концертмайстор на Лондонския симфоничен оркестър и Лондонската филхармония. На 21 г. печели титлата „Суперсолист” на Операта в Лион – Франция. На 23 г. става най-младият и първи концертмайстор на Кралската опера в Лондон, където в момента работи и като творчески продуцент. Познаваме го също от формация „Лауреат“, на която е създател, и от работата му с имена като Пласидо Доминго, Валери Гергиев, Лучано Павароти, Стинг, Зукеро, Лили Иванова, Ванеса Мей и др. Има издадени 10 албума.

Макар да е свикнал на внимание от дете, Васко с нетърпение очаква събитието в София:

„За мен всеки концерт е специален, но този ще бъде от най-специалните, защото много хора от цял свят работиха, да се случи именно в този момент, тежък и за публиката, и за артистите. За мен е страхотно преживяване. Избрал съм много хубав репертоар, богата палитра от стилове и произведения, които бележат различни моменти от моята 40-годишна кариера – от филмова музика до фламенко, Пиацола и разбира се – класика. Колкото до книгата на Христо Русев, тя е изцяло негова идея и реализация. В началото, когато започна да пътува с мен по света и да снима, беше малко странно някой да е до мен непрекъснато, но свикнах. Доверих му се, защото е не само много добър фотограф, но и готин човек, улавя моменти, които са интересни. Направи 50 000 снимки, от които подбра за фотоалбума. Мисля, че това е най-хубавият подарък, който може човек да получи. Много ми харесва как е направена книгата. Учудих се от себе си – на нито една снимка не съм сърдит или в лошо настроение.“

Снимка: Христо Русев
По време на най-строгите мерки около коронавируса, Васко Василев общуваше със своята публика чрез социалните мрежи и постоянно публикуваше видео записи, които съдържаха сериозни послания, но винаги с усмивка и чувство за хумор. Чрез един от тези клипове бяха събрани 10 000 лв. в помощ на медицинските сестри от „Пирогов“.

Над какво разсъждава днес 50-годишният Васко и за какво мечтае: 

„Мисля, че всеки артист би отговорил като мен – искам да се върнем в залите, където хората да са в безопасност, да си върнем обратно нормалния живот. От тази пандемия нашият бизнес е засегнат много повече от всеки друг – дори от ресторантите,  хотели и пр. Липсва ми контактът с публиката, особено в Англия, където рестрикциите са най-сериозни, липсва ми контактът с моите колеги инструменталисти, певци, сценични артисти.“

Една от сигурните опори за всеки човек е семейството. А при Васко то има особена роля. Родителите, които са до него от ранна възраст, са музиканти, трите му сестри – също.

„Моето семейство е голямо и пъстро, току-що станах чичо за втори път, много съм щастлив с моите сестри. Малката ми сестра е страхотна перкусионистка и прави прекрасна кариера. Без моите родители, без семейството ми, никога нямаше да постигна това, на което се радвам днес. Искам да поздравя всички слушатели и почитатели на музиката. Много ви обичам и, ако не можете да дойдете на 14 октомври в България, ви чакам на следващия ми концерт!“

Снимки: Facebook/ Vasko Vassilev и Христо Русев

Още от категорията

Протойерей Серафим Янев: Будителите ни помагат да намерим пътя към вечността

В свят на вещопритежания, на високи постове, на ласкатели, които при следващото завъртане на колелото първи ще отвърнат очите си от нас, забравяме да си дадем духовната храна, въздигаща ни над суетата и обезценяваща материалното – та нали Бог някой..

публикувано на 28.10.20 в 11:30

Йона Лекова – архитект по душа

Не спирай да мечтаеш, но знай, че всяка мечта има своя цена. Думи, които дават увереност на младите да търсят своята реализация по криещите безброй неизвестни житейски пътеки. Сред тях е и младата архитектка Йона Лекова . Тя   спечели специалната..

публикувано на 22.10.20 в 12:54

Турската писателка Айше Шен: „България за мен е родина“

Младата писателка Айше Шен дебютира в Турция с първия си роман „Името ми е Гюл“. Освен с поетично заглавие – „гюл“ на турски език означава „роза“, романът привлича вниманието и с това, че действието се развива в България. Централен персонаж..

публикувано на 20.10.20 в 09:25