Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три националности с обща изложба за жените – героини

Чешкият център в София представя три проекта – от Чехия, Словакия и България, свързани женските персонажи – обичани и противоречиви, почитани и мразени, но оставили своя следа в историята и дали възможност на нежната половина от човечеството да бъдат господари на съдбата си. Селекцията от картини е озаглавена „Чешките героини / Първите жени / Аз съм българка“.

Чешките героини са личности от историята и съвремието - владетелки, политици, художнички, изследователки, спортистки, изобразени чрез техниката на илюстрирана мозайка.

Частта „Първите жени“ е подготвена от Посолството на Словашката република в София. Чрез съдбите на известни дами, реализирали се в различни области, тя поставя въпроси, свързани с равенството между половете и ролята на жената  в историята. „Аз съм българка“ пък представя 15 произведения, голяма част от които създадени като част от едноименната книга на Петя Александрова. Портретите им сякаш се отделят от своя литературен контекст и заживяват самостоятелно, в качеството си на визуални разкази.

Експозицията може да бъде разгледана до 3 ноември.


Редактор: Йоан Колев 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29
Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал “Антистатик” примамва аудиторията с “Повече от един танц”

Седемнайсетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”, което се открива днес в София, ще премине под мотото “Повече от един танц”. В образователната програма на фестивала е предвидена серия от лекции в Гьоте..

публикувано на 07.05.24 в 07:00