Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри на Албания и България - на среща в София

За българите в Албания е важно да изучават майчин език

| обновено на 15.10.20 в 16:33
Снимка: БТА

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и албанският й колега Гент Цакай обсъдиха в София европейската интеграция на Албания и възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество в областта на свързаността, икономиката и туризма, съобщи МВнР.  

Захариева препотвърди подкрепата на България за европейската интеграция на Албания. „На този етап продължаваме да смятаме, че ще бъде грешка, ако Албания и Северна Македония бъдат разделени в процеса на преговорите. Албания направи сериозни стъпки в хода на реформите“, посочи българският вицепремиер. 

Захариева оцени като една от важните стъпки към ЕС признаването на българското малцинство в Албания със Закона за защита на националните малцинства от 2017 г. Тя изрази надежда, че албанското правителство ще приеме  вторичното законодателство по отношение на националните малцинства. „Това, което е много важно за България, е правото на достъп до изучаване на майчин език на българите в Албания. Готови сме да подпомогнем този процес и с материали, и с учители“, каза външният ни министър.

България оказва подкрепа, видима за гражданите и институциите в Албания, и по линия на официалната ни помощ за развитие (ОПР). В район на страната, населен предимно с етнически българи, се реализира и най-големият проект по тази програма – изграждането на асфалтов път между град Билищ и село Върник на стойност 1 125 561 лв., съобщи МВнР.

Гент Цакай от своя страна благодари за постоянната подкрепа на България по пътя към членство в ЕС и за ролята й за връщането на Западните Балкани в европейския дневен ред.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 август 2024 г.

В „България днес“ този петък се обръщаме към историята. 23 август е Денят на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им и колкото и неприятен да е даден..

публикувано на 23.08.24 в 19:00

57% от водата за водоснабдяване в България са загуби

През 2022 г. 2.78% от населението в България е било на режим на водоснабдяване поради недостиг на вода (засушаване), предимно сезонен. Най-засегнати са областите Ловеч (24.9%), Търговище (19.0%), Благоевград (14.8%) и Перник (12.9%), показват данните на..

публикувано на 23.08.24 в 18:03

Почитаме паметта на жертвите на тоталитарните режими

Днес отбелязваме Деня на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им.  Премиерът Димитър Главчев , който положи цветя пред Мемориала на жертвите на комунизма,..

публикувано на 23.08.24 в 13:45