Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вече три години българите са официално малцинство в Албания

Снимка: Красимир Мартинов

На 13 октомври 2017 г. албанският парламент приема Закон за защита на националните малцинства, с който за първи път в над стогодишната история на съвременна Албания българската етническа общност бива удостоена със статут на национално малцинство. Със същия документ са признати още гръцкото, македонското, влашкото, ромското, египетското, черногорското, босненското и сръбското малцинство. 

С установяването на демократичната власт в Албания започват процесите на българско самоосъзнаване, припомня доц. Спас Ташев. В интервю за Радио България изследователят на българските общности в Западните Балкани уточнява, че българите в Албания никога не са били дискриминирани. През 1991 г. там са регистрирани първите български организации, а две години по-късно у нас пристигат първите младежи с българско самосъзнание, за да следват в университетите. Тогава започва и целенасочената дейност за официалното признаване на българското национално малцинство в Албания, която се увенчава с успех през 2017 г. 

Днес изучаването на книжовен български език е приоритет за сънародниците ни в Албания, които наброяват близо 50 хиляди души - има три български неделни училища, а вече близо 700 младежи са завършили висшето си образование у нас. 

Между България и Албания винаги е съществувал договор и програма за развитие на сътрудничеството в образованието и науката – изтъква посланикът на Албания у нас Доника Ходжа. В интервю за Радио България тя уточнява: „В момента Програмата за периода 2020-2022 е във фаза на одобрение в двете страни и в най-скоро време ще бъде подписана. Двустранното ни сътрудничество е много добро, особено в областта на образованието. Над 300 албански студенти се обучават във висши учебни заведения в България, като само в Благоевградския университет са около 100 души. В рамките на обмена, студенти и докторанти от специалността "Балканистика" на Софийския и на Великотърновския университет правят специализации в различни университети в Албания. Нашите две страни са в един регион и са много сходни. Ще бъде добре, ако младежкият обмен се увеличи - това е предпоставка да се опознаем по-добре и ще повиши качеството на отношенията между страните ни.“

Още от категорията

39 новозаразени с коронавирус, един човек е починал

През последното денонощие са установени 39 случаи на коронавирус от направените 2331 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 2% от пробите са дали положителен резултат. 67% от новозаразените не са ваксинирани. Най-много нови случаи..

публикувано на 04.02.23 в 09:16

България днес – 3 февруари 2023 г.

На 3 февруари ви запознаваме с най-важното от България с днешна дата, правим преглед на събитията с балкански адрес, разказваме за имената на българите и традицията в именуването, срещаме ви с една успяла българка в САЩ и ви правим съпричастни с..

публикувано на 03.02.23 в 19:00

Студено време с превалявания от сняг

През нощта и утре над страната ще преобладава облачно и ветровито време. На много места в Северна България и планините ще има валежи предимно от сняг. В Предбалкана и Лудогорието количествата ще бъдат значителни. Ще духа умерен и силен вятър от..

публикувано на 03.02.23 в 18:15