Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Денонощен контрол за спазване на противоепидемичните мерки

Здравният министър препоръча да не пътуваме до Благоевград и Търговище

Министър Костадин Ангелов преди брифинга на Националния оперативен щаб
Снимка: БГНЕС

Регионалните здравни инспекции започват масови проверки на обществени места – молове и други търговски обекти, нощни заведения и клубове, за спазването на противоепидемичните мерки, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб. В надзора ще се включат МВР и други институции с контролни функции, тъй като се наблюдава „разколебаване на хората по отношение на дисциплината”, по думите на министъра. Проверките ще бъдат денонощни и ще се стига до затварянето на обекти, ако те откажат да изпълнят предписанията на Регионалните здравни инспекции (РЗИ).

Има тенденция към покачване на броя на новозаболелите, каза още Костадин Ангелов. На национално ниво болниците все още разполагат с достатъчно легла за Ковид пациенти, но в отделни области започват да се чувстват затруднения, добави министърът. Занапред лечебните заведения ще могат да приемат общо 7307 души с по-леки симптоми и 1108 за интензивна терапия. В момента са заети 19% от леглата за пациенти без нужда от дихателна реанимация и 6 на сто от тези за интензивно лечение.

Най-тежка е ситуацията в две области – Благоевград и Търговище, където е установена заболяемост от 120 души на всеки 100 хиляди. Затова и от щаба призовават гражданите да избягват пътувания до тези райони, за да не разпространят заразата.

172 ученици и 165 учители в момента са с положителни тестове, информира образователният министър Красимир Вълчев. Всеки ден в училищата се заразяват 5 или 6 души и петима ученици на хиляда не присъстват в часовете, уточни той.

На брифинга беше повторено, че няма смисъл да се въвеждат по-строги мерки при положение, че и сегашните не се спазват стриктно. Здравният министър отново препоръча да се носят маски на закрито, често да се провертряват помещенията, да се стои на дистанция и да се проявява дисциплина.


Още от категорията

Оскверниха български паметник в Охрид, МВнР излезе с остра позиция

Министерството на външните работи изразява дълбоко възмущение във връзка с кощунствения акт на оскверняване на паметника на жертвите от кораба „Илинден“ в Охрид, се казва в позиция на Министерството на външните ни работи, изпратено до медиите...

публикувано на 27.11.20 в 22:07

България отпуска средства за български книги в Молдова

Министерството на външните работи на България е отпуснало 30 400 лева за издаването на книги за обучение по български език в Молдова. За това е съобщила командированият специалист от МОН България в Район Тараклия д-р Мария Делибалтова, цитирана от..

публикувано на 27.11.20 в 19:43

Без карантина при негативен тест на петия ден от престоя на Острова

Посолството на Великобритания е информирало българското Министерство на външните работи с нота, че българските граждани, пристигащи в Англия, ще могат да се освобождават от задължителната 14-дневна карантина, ако след петия ден от самоизолацията си..

публикувано на 27.11.20 в 19:32