Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

108 години от първия боен полет в Европа

Българските ВВС посрещат своя празник с увереност за бъдещето

Снимка: lostbulgaria.com

Първият боен полет в Европа е дело на българските летци Радул Милков и Продан Таракчиев.Той е разузнавателен, с германски самолет „Албатрос“ над обсадената Одринска крепост. Провежда се на 16 октомври 1912 г., само няколко дни след избухването на Балканската война. Продължава 50 минути и стъписва османската армия. Подвигът на двамата родни летци, обучени в Германия, Франция и Русия, е записан със златни букви в историята на българските Военновъздушни сили. Именно това е причината с постановление на Министерския съвет от 1963 година, 16 октомври да бъде обявен за Ден на Българските ВВС.

Празникът като всеки друг, е повод за равносметка на всичко постигнато дотук в името на страната, нейната цялост и суверенитет. А бъдещето на българската военна авиация е гарантирано, тъй като модернизацията ѝ вече е в ход. Чрез сделка с американската самолетостроителна компания „Lockheed Martin“ България закупи 8 изтребителя F-16 Block 70 за над 2 млрд. лева.

Първите шест машини ще бъдат доставени у нас през 2023 г. Останалите два самолета ще се използват в САЩ за обучение на пилоти и наземен технически състав до 2024 година, след което ще се присъединят към военновъздушната авиация у нас.

В края на септември правителството оповести, че планира да закупи още 8 броя от самолетите, за да модернизира напълно военната авиация.

„Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените й сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО“, изтъкна премиерът Боко Борисов на среща с представители на компанията-производител на самолетите.

ВВС са основен вид въоръжени сили, предназначени за участие в съвместни и самостоятелни операции, както в национален, така и в многонационален формат. Призвани са да гарантират въздушния суверенитет на България, охраната и отбраната на нейното въздушно пространство, охраната на стратегически обекти на наша територия, както и да участват в различни самостоятелни или съвместни операции. Командният състав и пилотите на военната ни авиация се намират в постоянна готовност за реакция във всяка извънредна ситуация от невоенен характер, като пожар, необходимост от спешен транспорт на пострадали или тежко болни граждани и други. Именно затова тяхната модернизация е от ключово значение за страната ни. 

Снимки: Lost Bulgaria, Lockheed Martin

Още от категорията

Най- висок брой починали и оздравели от COVID-19 за денонощие

3146 са новите случаи на коронавируса за последното денонощие, сочи Единният информационнен портал. При направени 7244 PCR теста заразените са 43%. Активните случаи на зараза в страната са 83 671, а от началото на пандемията потвърдените случаи..

публикувано на 24.11.20 в 08:22

Над 100 студенти са готови да станат доброволци в Covid отделения

На фона на недостига на медицински персонал в редица градове в страната в условията на пандемията студенти по медицина искат да влязат като доброволци в Covid отделенията в болниците. Само за седмица са подадени 120 кандидатури. За това съобщиха за БНР..

публикувано на 24.11.20 в 05:15

Здравният министър предлага затягане на мерките срещу Covid-19

Ръстът на заболелите с коронавирус от последните седмици диктува необходимостта от въвеждането на силно ограничителни мерки. В противен случай здравната система няма да издържи. Това каза днес на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов..

публикувано на 23.11.20 в 18:42