Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Св. Злата Мъгленска - олицетворение на силата и красотата на българката

Снимка: kmeta.bg

Днес православните християни в България почитат Св. Злата Мъгленска. Житието й посочва, че тя е живяла по време на османското владичество, през ХVІІІ век, в бедно българско семейство в село Слатино, Мъгленска епархия (днес на територията на Гърция). Името ѝ идва от думата злато - благороден метал, който блести със своята чистота. А когато кажем за някого „златен човек”, това означава, че той е прекрасен по душа.

Такава била и Света Злата Мъгленска – нейното най-голямо украшение били целомъдрието и душевната ѝ сила, научаваме от проповедите за светицата. От описанията ѝ разбираме още, че тя била изключително красива девойка с чисто сърце. Отвлечена от местния бей, който я харесал за жена, тя била подложена на натиск да се откаже от християнската вяра и българския си род. Устоявайки на мъченията, девойката предава Богу дух на 18 октомври 1795 година. Подвигът ѝ отеква сред православните християни из цялата българска земя, а Църквата я канонизира като мъченица, небесна застъпница на поробените християни.

През 2009 г. светицата, която често на иконите е изобразявана в българска фолклорна носия, бе обявена за покровителка на българите в чужбина. На значимата роля на българските жени в чужбина за опазване на майчиния език и култура сред сънародниците ни зад граница, акцентира отличието „Българка на годината”, учредено от Държавната агенция за българите в чужбина на името на Св. Злата Мъгленска. Повече за житието на българската великомъченица прочетете в публикацията „Злата Мъгленска – закрилницата на българите зад граница”, от колекцията на Радио България.

Съставил: Елена Каркаланова

Още от категорията

Bulgarian bag – българският уред за качествена тренировка

Bulgarian bag – така се нарича един уникален спортен уред, който става все по-популярен по света ,както във фитнеса, така и в редица други спортове. Специфичната му форма се ражда по аналогия с агнето, което българските борци мятали на гръб като..

публикувано на 24.10.20 в 05:20

Есента е прекрасна за търсачите на скални феномени в България

Приятният октомври с гальовните си слънчеви лъчи ни приканва да се насладим на планината и срещите с природата. Листата, изписани с пъстри багри, се сипят от дърветата и пред погледа ни се разкриват фантастични скални форми, наподобяващи хора и животни...

публикувано на 17.10.20 в 05:00
Милчо Левиев

1 година без Милчо Левиев

Големият ни музкикант си отиде на 12 октомври 2019 г. в Солун , където през последните години живееше със съпругата си − певицата Вики Алмазиду.  Милчо Левиев е първият български джаз музикант, спечелил популярност отвъд океана като пианист..

публикувано на 12.10.20 в 00:29