Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

България и Албания засилват партньорството си и в туризма

Министрите Цакай и Николова
Снимка: Министерство на туризма

Възстановяване на директните полети между София и Тирана, насърчавана на сътрудничеството между пристанищата Дурас и Варна, както и по-нататъшната работа за изграждане на коридор номер 8, са сред основните фактори за развитието на туризма между двете балкански държави. Това е общото заключение, което направиха българският министър на туризма Марияна Николова и Гент Цакай, и.д. министър за Европа и външните работи на Република Албания, след подписването в София на Меморандум за сътрудничество в областта на туризма.

Министър Николова коментира, че е впечатлена от интереса на албанските граждани към нашата страна. Тя информира, че през 2019 г. над 36 хил. албански туристи са предпочели България като дестинация.

За българите Албания е една от най-интересните дестинации на Западните Балкани, като е отчетен ръст от 35% на българските туристически посещения там според последната годишна статистика, информира Министерството на туризма.

Партньорството в туризма предполага и сътрудничество в други области, изтъкна от своя страна албанският министър. 

Още от категорията

Нов клип на министерството на туризма представя дебрите на Западна Стара планина

В поредния си клип от инициативата за популяризиране на малко познати места у нас, Министерството на туризма представя природата на Западна Стара планина. Само на 160 км от София за любителите на природата районът предлага 5 екопътеки, като една от..

публикувано на 28.10.20 в 22:50

Клип разказва за единствената българска гора от секвои

Единствената в България гора от секвои се намира близо до с. Богослов, разказва поредният клип от инициативата на Министерството на туризма за популяризиране на малко познати места в страната.  Първите дървета са посадени през 1890 година, а семената са..

публикувано на 26.10.20 в 11:25

Българските екскурзоводи представят видео за Аладжа манастир

Октомври тихо се изнизва, а заедно с него и последните топли дни, наситени с багрите на природата. Сега е моментът да им се насладим и да изпратим сезона с незабравима екскурзия до Северното ни Черноморие. В специално видео Асоциацията на..

публикувано на 25.10.20 в 05:00