Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Външният министър на Албания Гент Цакай от София:

Българите са свободни да декларират етническата си принадлежност

Снимка: БТА

Албания ще спазва всички права на българското малцинство, включително и изучаването на майчин език, увери изпълняващият длъжността министър за Европа и външните работи на Република Албания Гент Цакай при срещата си с българският вицепрезидент Йлияна Йотова, съобщи пресцентърът на Президенството. 

Илияна Йотова се срещна през 2017 г. с българските дружества в Тирана и Гора и оттогава поддържа постоянни контакти с тях. Сега, при разговора си с Гент Цакай в София, тя изтъкна, че в момента български език се изучава факултативно в Тиранския университет и постави въпроса за възможността той да прерасне в пълноценен курс или профил в рамките на дисциплината „Славянски филологии“.

На срещата е обсъдено и предстоящото през 2021 г. национално преброяване. „Убедена съм, че албанската държава ще положи всички усилия да не се оказва натиск върху малцинствата да заявят своята етническа принадлежност“, изтъкна вицепрезидентът Йотова. Министър Цакай категорично отхвърли тази възможност и подчерта, че преброяването ще се проведе при пълна прозрачност и спазване на принципа на самодекларирането.

Албанският външен министър изрази признателност за последователната подкрепа на България по отношение европейската интеграция на страните от Западните Балкани. „Въпреки проблемите, които има ЕС, за нас няма друг път освен европейския. Обединена Европа не е пълноценна без страните от Западните Балкани“, посочи Гент Цакай и подчерта, че опитът на България в процеса на присъединяване би бил много ценен. В тази връзка вицепрезидентът Йотова предложи създаването на съвместни работни групи между двете държави. „14 години по-късно България може да бъде много добър съветник не само по политическите въпроси, но и в техническата подготовка“, подчерта Илияна Йотова. Тя открои значението на Берлинския процес за развитието на тази част на Европа, но изрази съжаление, че проектите по него не се развиват с необходимото темпо, най-вече по отношение на Транспортен коридор №8.

Министър Цакай получи като подарък първи том на изследването „Българските общности в Западните Балкани. Политически процеси и етнодемографски последици (1913-2019)“, посветен на Албания. 

Още от категорията

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова потвърди оставката си като председател на БСП и бе преизбрана

Пред най-висшия партиен форум – конгреса, лидерът на БСП Корнелия Нинова потвърди подадената оставка заради "тежката изборна катастрофа" , но делегатите отхвърлиха оставката ѝ. Против оттеглянето на Нинова гласуваха 415 души, 164 бяха "за" и..

обновено на 22.01.22 в 17:30

Българският суверенитет е над всичко

Премиерът Кирил Петков подчерта пред журналисти, след официалната церемония по встъпването в длъжност за втория мандат на президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова, че не вярва в зони на влияние. По думите му, е много важно малките страни,..

публикувано на 22.01.22 в 13:34

Президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова встъпиха в длъжност за втория си мандат

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпиха днес в длъжност за втория си мандат , с официална церемония на площада пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". По традиция, от 1997 година насам, когато поста зае..

обновено на 22.01.22 в 11:54
Подкасти от БНР