Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Скопие изпраща Любчо Георгиевски на разяснителна мисия в София

Бившият премиер на Северна Македония Любчо Георгиевски ще пристигне с разяснителна мисия в София в следващите дни. За това съобщи БНТ, цитирайки македонската телевизия "Алсат-М".

Визитата на Георгиевски е с цел да разясни позицията на Скопие по двустранни въпроси. Според него, Скопие е направило много малко за сближаването с България през последните 30 години.  Това посещение ще трябва да съдейства за това, България да оцени правилно сегашното поведение на висшите македонски държавни ръководители.

"Нашият премиер Зоран Заев казва, че Гоце Делчев е общ революционер на Македония и България. До преди три години никой в Македония не смееше за каже това", обясни Георгиевски.

Вчера, след подновяването на заседанията на Смесената българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси, стана ясно, че все още не е постигнато споразумение по спора за националната принадлежност на Гоце Делчев.

Темата „Гоце Делчев“ е ключова в работата на комисията, смята и журналистът и дългогодишен кореспондент на БНР в Скопие Мартин Минков. В интервю за Програма "Хоризонт" на БНР той посочва още, че ако България спре Северна Македония по пътя ѝ към ЕС, ефектът ще е опустошителен. Вижте повече - ТУК.


Още от категорията

Сигурността на вота – основен залог за политическо спокойствие

Независимо от това дали ще са предсрочни или редовни, начинът по който ще се проведат изборите за следващото 45-то Народно събрание в България, буди сериозни опасения за тяхната честност и прозрачност в средите на опозицията и извънпарламентарните..

публикувано на 28.10.20 в 11:29
Зоран Заев

В Скопие са готови с допълнителни гаранции към София

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че Скопие е готово да направи устно заявление или анекс към договора за добросъседство, че Северна Македония няма териториални претенции към България и няма да се меси в нейната вътрешна политика, предаде БТА...

публикувано на 26.10.20 в 12:45

По съседски...

Гърция и Албания приеха международен арбитраж за морската им граница Гърция и Албания се съгласиха да се обърнат към Международния съд в Хага за делимитирането на морската им граница, съгласно морското право. Това обяви гръцкият външен..

публикувано на 23.10.20 в 11:06