Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 225

Снимка: АП/БТА

Новите случаи на Covid-19 са 603
За последните 24 часа, в България са регистрирани 603 нови случаи на Covid-19. От направените 4602 PCR теста 13,1% са положителни. В болница се лекуват 1484 души, като 79 са в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие са 37 души, а 10 пациенти са загубили битката с Covid-19.

Най-много заразени има отново в София и Пловдив.

В Ловеч затварят паралелка, заради положителна проба на 12-годишна ученичка. С положителна проба е и медицинска сестра от ловешката болница.

Добрич търси специалисти за работа в лаборатория за PCR тестове.

България навлиза в интензивна фаза на епидемията с Covid-19.
Очаква се грипната епидемия в България да бъде декември-януари, а тя допълнително ще усложни картината с Covid-19. Това посочи пред БНТ имунологът акад. Богдан Петрунов, като подчерта, че за да се говори за т.нар. "групов имунитет" трябва 70-80% от населението да има имунитет и да се спре разпространението на коронавируса. България сега навлиза в интензивна фаза на разпространение на втората вълна на коронавируса и все още малко хора развиват антитела, за да разчитаме на тази теория.


Гените вероятно определят развитието на Covid-19
В лекарската практика се натрупват все повече доказателства, че човешките гени определят протичането на коронавирусната инфекция. Пред БНР доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в МБАЛ „Александровска“ посочи също, че мъжете са предразположени към по-тежко протичане на заболяването. Най-застрашени са хората със сърдечно-съдови заболявания, заради образуването на локални тромби в белия дроб. По отношение на ваксините, кардиологът посочи, че е по-вероятно да се открие лечение преди намирането на ефикасна ваксина.

Предвидени са над 800 млн.евро за сектор "Земеделие"
Сектор "Земеделие" ще получи до края на годината над 1,7 млрд лв. под формата на европейско и национално подпомагане. При посещение в животновъдна ферма, премиерът Бойко Борисов посочи също, че правителството работи на "високи обороти", за да може в условията на Covid криза помощта бързо да стига до хората. Борисов допълни, че мерките към бизнеса и хората ще продължат и всеки нуждаещ се български гражданин ще получава подкрепа и в бъдеще. По-рано днес, в социалната мрежа Борисов припомни, че 30 000 фермери са получили 30 млн евро по извънредната мярка за компенсиране на щетите от коронавирус. В коментара си, премиерът посочва, че България е държавата членка на ЕС, която инициира и осъществи промени в регламента като извънредна мярка за компенсиране на загубите от Covid-19.


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.


Съставил: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Европарламента се боят от руска намеса в българските избори на 9 юни

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите избори на 9 юни. Това е записано в проекторезолюция на Европейската народна партия за руската намеса в предстоящите евроизбори и влиянието им върху ЕС. Резолюцията ще се гласувана в пленарна..

публикувано на 24.04.24 в 11:41
Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05

50 години от българското изобретение на лазер с пари на меден бромид

Институтът по физика на твърдото тяло към БАН днес тържествено ще отбележи 50 години от изобретяването на лазер с пари на меден бромид. Този лазер е българско изобретение, пуснато в действие за първи път от акад. Никола Съботинов през 1974 г...

публикувано на 24.04.24 в 07:30