Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите предпочетоха родината през лятото, туроператорите вече гледат към зимния сезон

Снимка: БТА

69,2% от българите признават, че страната ни е била първи избор за лятна почивка тази година. Това показва съвместно изследване на „Галъп интернешънъл“ и Националния борд по туризъм, проведено по телефона сред 1000 българи.

Според данните 26,3% от анкетираните са искали да почиват в чужбина, но заради обстоятелствата около Covid-19 са променили плановете си. Оценките на почивалите в страната ни, по петобална скала от 1 до 5,  са по-близки до 4, по всички показатели - цени, качество и противоепидемични мерки.

С поглед към предстоящия зимен туристически сезон от Националния борд по туризъм настояват мерките срещу Covid-19 да бъдат разработени съвместно от държавата, общините, курортите и здравните власти и да се прилагат едновременно.

Туроператорите имат готовност да предложат най-доброто, което се прави по света, заяви изпълнителният директор на борда Полина Карастоянова пред БНР.  По думите ѝ в планинските курорти се влагат сериозни инвестиции по отношение здравната сигурност. Тя изтъкна и факта, че през летния сезон не е бил регистриран нито един случай на Covid-19, при престой в български хотел.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10