Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

135 години от международното признаване на организацията

БЧК открива центрове за възрастни хора във Видин и Белоградчик

4
Снимка: redcross.bg

В деня, в който се навършват 135 години от международното признаване на Българския червен кръст, организацията ще открие Центрове „Домашни грижи” във Видин и Белоградчик, а на 21 октомври ще бъде открит и подобен център в Монтана. В тях близо 100 възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания ще получат здравно-социални грижи в домашна среда.

Проектът се осъществява със съдействието на Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването в партньорството с Асоциацията на общините в Норвегия. Четири от тези центрове във Враца, Оряхово, Бяла Слатина и Криводол вече работят, а с новооткритите във Видин, Монтана и Белоградчик, броят на получаващите необходимите им грижи възрастни хора ще достигне 700 души. 

20 октомври в историята на БЧК

Първите две червенокръстки дружества се учредяват на територията Княжество България и на Източна Румелия, веднага след Освобождението през 1878 г. и разпокъсването на страната на две, съгласно Берлинския конгрес. През месец май в София е създадено Софийско областно дружество за подпомагане на болни и ранени, с председател софийския митрополит Милетий. В него се включват и работят редица видни граждани, сред които и губернаторът на областта П. В. Алабин. На 25 октомври пък е учредено сливенското дружество на Червения кръст с председател митрополит Серафим. Уставът му е утвърден от княз Дондуков-Корсаков – главен губернатор на Източна Румелия. Веднага след Съединението на Княжеството с Източна Румелия, на 20 септември 1885 г. е основана и Националната организация, оглавена от митрополит Климент.


Първият български княз Александър Батенберг утвърждава с указ създаването ѝ, и става неин патрон. Организацията е призната от Международния комитет на Червения кръст в Женева с писмо от 20 октомври 1885 година.


Българският червен кръст построява много болници в София, Плевен, Хасково, Бургас и други градове. Играе важна роля в организирането и оказването на медицинска помощ по време на войните за национално обединение, които България води от 1912 до 1945. Провежда многобройни обучения на самарянки и милосърдни сестри, които полагат грижи за болните и ранените войници и офицери.

 

БЧК продължава своята мисия в полза на хората вече 142 години. Безброй са инициативите за набиране на средства, дрехи, храни и консумативи за нуждаещи се. Нерядко към благородните каузи се присъединяват и частни компании от малкия, средния и едър бизнес у нас. 


Бежанският въпрос също не е чужд за организацията, като тя оказва подкрепа на граждани от различни конфликтни зони, потърсили помощ у нас.


Българският червен кръст оказва хуманитарна помощ и подкрепа на десетки хиляди хора, засегнати от пандемията с Covid-19. В продължение на шест месеца организацията ще реализира мащабна програма по предоставяне на лични хигиенни пакети на 30 000 социално слаби граждани, засегнати от коронавирусната епидемия. Финансовата подкрепа в размер на 690 473.55 лв., е предоставена от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: redcross.bg

Галерия

Още от категорията

Под 6 на сто са новозаразените с коронавирус за денонощието

657 са новите случаи на C ovid -19 в страната сочи Единният информационен портал. При направени 11 106 теста за денонощието позитивни са 5,9% от пробите . В столицата новите случаи са 151, в Пловдив - 64, във Варна – 55, а в Благоевград – 44...

публикувано на 13.05.21 в 09:05

БХК: 2020-а постави сериозни предизвикателства към правата на човека в България

Пандемичната 2020 година показа колко важен е въпросът за точния баланс между ограничаване на правата на гражданите и опазване на здравето на населението. Бяхме свидетели на затваряне на държави, невъзможност за пътувания и преминаване на..

публикувано на 12.05.21 в 11:48

Производството и прилагането на ваксини в Европа набира скорост след трудния старт

“ Европейската кампания за ваксинация срещу Covid-19 набира скорост. Европа е световен лидер по отношение на технологията на революционната иРНК ваксина, а Европейският Съюз доставя ваксини за целия свят в разгара на безпрецедентна..

публикувано на 12.05.21 в 09:30