Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 227

Снимка: БТА

Маските на открито са задължителни от 22 октомври до края на ноември
Носенето на предпазни маски на открито става задължително от 22 октомври, заяви при посещение в Ловеч здравният министър Костадин Ангелов, предаде БТА.  

Целта ни е броят на заразените българи да бъде намален, за да може по-малко от тях да бъдат приемани в болници и по-малко да умират, добави Ангелов. Дава се един ден срок и всички граждани до четвъртък трябва да се запасят с маски. Мерките са еднакви за всички. Маските ще са задължителни до края на ноември ако ситуацията е такава, каквато е сега. Учебният процес ще продължи присъствено, уточни министърът. Също от 22 октомври карантината от 14 дни става десетдневна, но при определени условия, заяви Ангелов.

Национален логистичен център ще координира борбата с Covid-19
От следващата седмица в България стартира работа Национален логистичен център, чиято задача ще е да подобри комуникацията между различните звена в здравеопазването и подобряване на медицинската грижа за пациенти с коронавирус, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Центърът ще има 24-часов режим на работа. 

При възникване на казус Националният център ще съдейства за навременното му решаване.

От днес – засилен контрол по спазване на мерките срещу Covid-19
В редица градове в страната от днес е засилен контролът по спазване на противоепидемичните мерки на обществени места, съобщиха кореспондентите на БНР по места. В големите търговски вериги в Пловдив се изисква разстояние от 2 метра между клиентите. Проверки има и в градския транспорт за носенето на маски. Категорично трябва да направим всичко възможно, за да не допуснем блокиране на здравната система, подчерта областният управител Дани Каназирева.

Областният координационен щаб на Добрич препоръчва да се въведе отново задължителното носене на маски на пазарите, както и еднопосочното движение. Да бъдат увеличени проверките и контролът по спазването на противоепидемичните мерки – в обществения транспорт, в закритите помещения, фирми и институции. Да се прекратят обществените прояви на закрито и да се въведе ограничение на всички видове тържества – семейни и други, до 30 души.

Общинският кризисен щаб в Ловеч взе решение за въвеждане на по-строги мерки и контрол, сред които затваряне на клубовете на инвалида и ограничаване на посещенията на публика в спортните зали по време на състезания. На директорите на училища се препоръчва да въведат аналогични мерки при провеждане на спортни мероприятия в училищните физкултурни салони. Препоръчва на ръководствата на народните читалища да преустановят репетиционния процес на певческите групи до края на октомври 2020 година.

Не се предвижда цялостно затваряне на училища

Това потвърди просветният министър Красимир Вълчев. Той съобщи, че „няколко области са на прага на червените стойности и там се следи ситуацията“, но като цяло няма да се вземат по-рестриктивни мерки и трябва да се спазват сегашните мерки. От началото на учебната година досега 289 учители са заразени с коронавирус, както и 286 деца и ученици в училищата и в детските градини, или процентът при учителите е десет пъти по-висок, отколкото при учениците – уточни министърът. Многодневните екскурзии в областите в червено по отношение на коронавируса ще бъдат забранени, съобщи още Красимир Вълчев. Засега не се предвижда ограничаване на еднодневните екскурзии. Още по темата- ТУК.

23% от PCR тестовете са положителни за Covid-19
Новите случаи на заразени с коронавирус в България през последните 24 часа са 1024, което е 23,24% от направените 4406 PCR теста. Най-много са положителните тестове в София – 292, Пловдив – 109, Бургас – 63, Благоевград – 60, и Варна – 56. 88 са пациентите в интензивни отделения с диагноза Covid-19, което е с 14 души повече в сравнение с данните от вчера. 210 са оздравелите през последното денонощие, 22-ма са починали. 

Общо от началото на пандемията са починали 1008 души с коронавирусна инфекция.

Президентът Радев няма контакт с лице с положителен резултат за Covid-19
Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Заради усложнената епидемична обстановка свързана с коронавируса, програмата от втория ден на посещението на президента Румен Радев в Естония и планираните официални срещи не се състояха. По време на посещението на Радев в Талин на българската делегация не е била налагана карантина, уточниха от президентството. Вчера в Талин на президента е бил направен тест за коронавирус, който е отрицателен. Още по темата- ТУК.

Страната ни е сред най-тежко засегнатите от икономическата криза заради  Covid-19
Доходите на 53 % от българите вече са засегнати заради икономическите последици от кризата с Covid-19. Това става ясно от проучване, поръчано от Европейския парламент. Други 26 на сто от анкетираните наши сънародници декларират, че очакват скоро доходите им да бъдат засегнати, въпреки че все още не са усетили този ефект. Така страната ни се нарежда сред най-тежко засегнатите по този показател сред 27-те държави от Европейския съюз. По-висок процент от 53, какъвто е у нас, има само в Кипър, Гърция, Испания и Румъния, сочи проучването.

Вицепрезидентът иска национален план за действие в пандемията
Правителството и парламентът да направят национален план за действие в пандемията Covid-19, предложи вицепрезидентът Илияна Йотова по време на посещение в Русе, предаде БТА. Планът трябва да предвиди мерки по санитарно-здравните въпроси и за защита на българската икономика. Йотова смята, че мярката „60/40“ вероятно е дала някакъв резултат, но тя не е превантивна мярка за следваща ситуация, която може да е още по-тежка. Тя призова да се помисли и за обезщетение на родителите, които при възможно затваряне на училищата, ще трябва да гледат децата си вкъщи. Според вицепрезидента предлаганото носене на защитни маски на открито не е мярката, която ще реши проблемите.

Доц. Спасков: Covid-19 ще промени целия ни живот

„Коронавирусът ни предупреди, че има и по-тежки неща, които могат да ни се случат, и трябва да бъдем добре подготвени и за тях. Би трябвало да променим някои неща в начина си на общуване с хората, в начина си на живот, в системите около нас - на образование, на здравеопазване. Целият живот около нас ще се промени“. Това каза пред БНР доц. Спас Спасков. Според него малко е „пресолена манджата“ с прекалената информация, която залива обществото, най-вече от интернет: „Вече е време да разсъждаваме по-трезво около това събитие и да не преиграваме“.

Нови огнища на Covid-19 в Северна Гърция

Нови огнища на разпространение на коронавируса регистрираха властите в Северна Гърция. Кметове направиха специално обръщение към младите за спазване на мерките. Солун и Серес са под заплаха от въвеждане на карантина, ако в следващите дни се утежни още епидемологичната картина, съобщи кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Съставил: Гергана Манчева 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пътешествия с изследователска цел и с каузи събират български учени в новосформирания Explorers Club Bulgaria

В началото на месеца деканът на Геолого-географския факултет на Софийския университет проф. д-р Климент Найденов посети бесарабските българи в украинското село Зора, за да направи дарение –  два лаптопа, книги за Атон на професор Румен Пенин, както и..

публикувано на 19.03.24 в 12:00

Йорданка Чобанова оглави Представителството на ЕК в България

Йорданка Чобанова официално оглави постоянното представителство на Европейската комисия в България. Последният пълноправен ръководител на тази позиция беше Огнян Златев, който заемаше поста до средата на 2019 г. От 2016 до 2021 г. Чобанова е..

публикувано на 19.03.24 в 00:25

Слаби валежи от дъжд и захлаждане във вторник

Във вторник , 19 март, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде облачно с валежи от дъжд, главно в Южна България и североизточните райони. Вятърът ще е умерен, от северозапад, в източните райони – от североизток и с него ще нахлува..

публикувано на 18.03.24 в 20:10