Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските екскурзоводи представят видео за Аладжа манастир

Снимка: архив

Октомври тихо се изнизва, а заедно с него и последните топли дни, наситени с багрите на природата. Сега е моментът да им се насладим и да изпратим сезона с незабравима екскурзия до Северното ни Черноморие. В специално видео Асоциацията на екскурзоводите в България, съвместно с Министерството на туризма, ни призовава да посетим Аладжа манастир.  Видеото за това докоснато от историята място е красиво заснето и е с английски субтитри.

Аладжа манастир се намира близо до морската ни столица Варна и е една от най-популярните местни забележителности. Стенописите му са от ХІІІ-ХІV в. След падането на България под османско владичество, в края на ХIV век, Аладжа манастир постепенно запада и вероятно към края на XV или началото на XVI век е окончателно изоставен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38