Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

26 октомври ще бъде обявен за ден на мавруда

Снимка: архив

Идеята на българските винопроизводители е чрез популяризиране на винения сорт, който се среща само в България, питието да стане още по-разпознаваемо у нас и зад граници. А то определено заслужава възторжените отзиви на ценители от цял свят. Маврудът е неотменна част от популярните винени маршрути, насочени предимно към чужденците. Това е един от най-старите и считан за особено ценен висококачествен местен сорт червено грозде. Узрява по-късно, а произведеното от него вино има наситено рубинен цвят, да не говорим за плътния и неустоим аромат!

В България има около 40 изби, които произвеждат вина от сорта Мавруд. Около 30 от тях приемат туристи в специално оборудваните за целта дегустационни зали.

Първото честване на Деня на мавруда ще е през 2021 година. Празникът ще продължава цяла седмица като за център на събитията е избран Пловдив, където сортът е най-разпространен. Представяне на различни марки мавруд, безплатни винени дегустации и уикенд пакети за винен туризъм са само част от атракциите, с които производителите ще се популяризират България като дестинация за винен туризъм.


Още от категорията

Оскверниха български паметник в Охрид, МВнР излезе с остра позиция

Министерството на външните работи изразява дълбоко възмущение във връзка с кощунствения акт на оскверняване на паметника на жертвите от кораба „Илинден“ в Охрид, се казва в позиция на Министерството на външните ни работи, изпратено до медиите...

публикувано на 27.11.20 в 22:07

България отпуска средства за български книги в Молдова

Министерството на външните работи на България е отпуснало 30 400 лева за издаването на книги за обучение по български език в Молдова. За това е съобщила командированият специалист от МОН България в Район Тараклия д-р Мария Делибалтова, цитирана от..

публикувано на 27.11.20 в 19:43

Без карантина при негативен тест на петия ден от престоя на Острова

Посолството на Великобритания е информирало българското Министерство на външните работи с нота, че  българските граждани, пристигащи в Англия, ще могат да се освобождават от задължителната 14-дневна карантина , ако след петия ден от самоизолацията си..

публикувано на 27.11.20 в 19:32