Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на Кърджали Радио България излъчва от Радио Кърджали

Паметникът на освободителите в Кърджали
Снимка: Божидар Чолаков

С поднасяне на цветя и венци пред паметника на генерал Васил Делов беше поставено началото на Деня на Кърджали. 

На днешния ден през 1912 година, по време на Балканската война, Кърджали, останал в пределите на Османската империя след Съединението на Княжество България и Източна Румелия, е превзет и освободен от Хасковския отряд на Българската армия. Днес в центъра на града Паметникът на освободителите напомня за саможертвата на героите, отдали живота си за присъединяването на града към България. В знак на признателност гражданите на Кърджали възприемат датата за свой официален празник.

В празничния 21 октомври екип на Радио България гостува на Радио Кърджали, откъдето в 13:00 часа започва едночасово празнично предаване на турски език. Гост ще бъде кметът на Община Кърджали Хасан Азис.

Председателят на НС Цвета Караянчева ще отправи специален поздрав до слушателите за Деня на Кърджали. 

Сибел Мюмюн и деветгодишната ѝ дъщеря Балъм ще разкажат за обучението в училище в условията на Covid-19. А заместник-директорът на Културния дом в града Мехмет Билял ще сподели защо младеж, завършил с отличие НАТФИЗ, е предпочел родния си град пред големите сцени. 

Честит празник на слушателите и приятелите ни в Кърджали!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Условия и основания за придобиване на българско гражданство

75 805 молби за придобиване на българско гражданство са били подадени от 1 януари 2020 г. до 24 ноември 2023 г. Тези данни бяха огласени в парламента в края на 2023 г. от тогавашния правосъден министър Атанас Славов в отговор на запитване от депутат...

публикувано на 29.04.24 в 10:55

Захлаждане и дъжд в понеделник

В понеделник над Западна България ще бъде слънчево, докато над източните райони ще има значителна облачност с валежи от дъжд. В следобедните часове над централните части от страната ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места..

публикувано на 28.04.24 в 18:30

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30