Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес - с маски и на открито

Снимка: БГНЕС

Като противоепидемична мярка срещу Covid-19 се въвежда изискването за носене на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места от 22 октомври, информира Министерството на здравеопазването.

При струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. гражданите трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.). Това разпорежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в нова заповед.

Изключения се предвиждат за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, за спортуващите на открито и закрито, за участниците в конгресно-конферентни мероприятия и по време на изказванията им, за водещите и гостите в телевизионни предавания. Маските на открито не се изискват при децата до 6-годишна възраст. 

Пълния текст на заповедта вижте ТУК.

В много населени места в страната са засилва контролът по спазване на противоепидемичните мерки. 

В София екипите на Столичния инспекторат, съвместно с полицията, ще извършват проверки в търговските обекти и градския транспорт за носенето на маски.

От днес ще се намали интервалът на влаковете в метрото в пиковите часове, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

Откриваме секции в 60 държави за изборите "2 в 1"

За изборите за български и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни, към този етап се планира да бъдат отворени секции в 60 държави, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви местата за..

публикувано на 22.04.24 в 15:08