Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия въвежда ограничителни мерки за пътници от още три български области

До края на 2020 г. българите могат да напускат страната с изтекли лични документи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 24 октомври Германия въвежда мерки спрямо пристигащите от нови три области на България - София-град, Разград и Сливен. От днес и трите са добавени в „Списъка на рисковите области“ на института „Робърт Кох“, в който вече присъстват Благоевград и Търговище, съобщава пресцентърът на Министерството на външните работи.

За всички, които пристигат в Германия от тези области или които през последните 14 дни са имали престой в „рискова област“, е в сила задължителното изискване за тест за коронавирус. Той може да бъде направен и извън Германия, но в рамките на 48 часа преди влизане на германска територия.

Само наличието на отрицателен тест  е основание за освобождаване от 14-дневна домашна карантина. Карантина не се прилага за пътували транзит през „рисков район“.

Същевременно стана ясно, че до края на годината Германия разрешава на чужденци, чиито паспорти и лични карти са с изтекъл срок на валидност, да напуснат територията ѝ, когато държавата, издала документа, е обявила, че удължава срока на валидност, информира МВнР.

Във връзка с кризата от коронавируса през пролетта Германия обяви, че приема предложението да признава за валидни изтекли след 13 март 2020 г. български лични документи, с които сънародниците ни да могат да напускат страната на път за родината. Този срок изтича на 31 декември 2020 г., като след тази дата български граждани с изтекли лични документи няма да могат да пресичат германската държавна граница.

И трите български консулски служби в Германия – към посолството ни в Берлин, както и в генералните консулства във Франкфурт и в Мюнхен приемат документи за подновяване на изтекли български лични карти и задгранични паспорти, напомнят от МВнР.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50

Президентът поздрави юристите за Деня на Конституцията 16 април

На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години в Търново приеха Търновската конституция и положиха основите на..

публикувано на 16.04.24 в 10:08

Български аромати и козметика се представят в Париж

Български аромати и козметика ще участват в започващото днес изложение IN-COSMETICS GLOBAL 2024 в световната столица на парфюмерийната индустрия - Париж, съобщиха от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика"...

публикувано на 16.04.24 в 06:10