Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия въвежда ограничителни мерки за пътници от още три български области

До края на 2020 г. българите могат да напускат страната с изтекли лични документи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 24 октомври Германия въвежда мерки спрямо пристигащите от нови три области на България - София-град, Разград и Сливен. От днес и трите са добавени в „Списъка на рисковите области“ на института „Робърт Кох“, в който вече присъстват Благоевград и Търговище, съобщава пресцентърът на Министерството на външните работи.

За всички, които пристигат в Германия от тези области или които през последните 14 дни са имали престой в „рискова област“, е в сила задължителното изискване за тест за коронавирус. Той може да бъде направен и извън Германия, но в рамките на 48 часа преди влизане на германска територия.

Само наличието на отрицателен тест  е основание за освобождаване от 14-дневна домашна карантина. Карантина не се прилага за пътували транзит през „рисков район“.

Същевременно стана ясно, че до края на годината Германия разрешава на чужденци, чиито паспорти и лични карти са с изтекъл срок на валидност, да напуснат територията ѝ, когато държавата, издала документа, е обявила, че удължава срока на валидност, информира МВнР.

Във връзка с кризата от коронавируса през пролетта Германия обяви, че приема предложението да признава за валидни изтекли след 13 март 2020 г. български лични документи, с които сънародниците ни да могат да напускат страната на път за родината. Този срок изтича на 31 декември 2020 г., като след тази дата български граждани с изтекли лични документи няма да могат да пресичат германската държавна граница.

И трите български консулски служби в Германия – към посолството ни в Берлин, както и в генералните консулства във Франкфурт и в Мюнхен приемат документи за подновяване на изтекли български лични карти и задгранични паспорти, напомнят от МВнР.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

Откриваме секции в 60 държави за изборите "2 в 1"

За изборите за български и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни, към този етап се планира да бъдат отворени секции в 60 държави, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви местата за..

публикувано на 22.04.24 в 15:08