Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Конференция събира представители на българските училища в чужбина

Карта на българските училища в чужбина
Снимка: архив

Традиционната годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ще се проведе на 25 и 26 октомври онлайн със съдействието на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и ще премине под мотото "Българските училища в чужбина - традиция, практика, иновация”. 

В рамките на събитието ще бъдат обменени идеи и добри практики, свързани с преподаването в българските неделни училища във Великобритания, Австрия, Испания, Кипър, САЩ, Белгия и други страни.

Конференцията ще бъде открита в 18:10 часа българско време от проф. Румяна Танкова – заместник-ректор на Пловдивския унимерситет „Паисий Хилендарски“ и от председателя на Асоциацията на българските училища в чужбина д-р Ирина Владикова.

В първия панел – български език и литература, Веселина Семерджиева от БГ Школо „Васил Левски“ в Лондон и Зорница Гоган от Българското училище „Райна Княгиня“ в Дъблин ще говорят за това как слушането се развива като комуникативно умение в обучението по български език като чужд.

Другите теми в онлайн форума засягат изграждането на двуезични образователни системи, методите, принципите и похватите за интензивно обучение на ученици от българските общности в чужбина, които не са посещавали българско училище в началния етап на обучение.

Във втория ден от конференцията основна тема на разговор ще бъде „История и география на България“, като ще бъде представено дигиталното преподаване на история на България, а също – стратегии за организиране на онлайн обучение по „История и цивилизации“ за 5-7 клас в българските училища в чужбина, работа с учениците в часа по география и стратегия как да направим часовете интересни и привлекателни за подрастващите.

По темата „Извънкласни дейности“ Ирина Кушлева от Българския образователен и културен център „Зора“ във Вирджиния, САЩ, ще говори за изкуството да съхраним език, култура и традиции зад граница, а Веселина Маринова от Асоциация Родина - Сеговия, Испания – за стимулирането на изразните средства при учениците с цел себепознание, самоконтрол и придобиване на компетентност за постигане на максимални образователни резултати. 

Съставил: Красимир Мартинов

Още от категорията

Даниел Гар

Даниел Гар – новият почетен консул на България в Германия

Макар почетните консули да не са част от щатната дипломатическа администрация, представляваща интересите на една държава на територията на друга, ролята им в полето на международните отношения не е никак маловажна. Според Закона за дипломатическата..

публикувано на 25.11.20 в 14:08
Крум Зарков

Парламентът спря проекта за промени в Конституцията

Проектът на управляващите за свикване на Велико народно събрание и поправки в Конституцията не събра нужното мнозинство от 2/3 или 160 от депутатските гласове, предаде БТА. Проектът бе подкрепен от 111 депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и част от..

публикувано на 25.11.20 в 13:26

Годишно над 1 000 000 български жени са обект на насилие

На 25 ноември целият свят отбелязва Международния ден за премахване на насилието над жени. Датата е определена от Генералната асамблея на Общото събрание на ООН през декември 1999 г. Тогава Световната организация подканва правителствата,..

публикувано на 25.11.20 в 13:17