Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференция събира представители на българските училища в чужбина

Карта на българските училища в чужбина
Снимка: архив

Традиционната годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ще се проведе на 25 и 26 октомври онлайн със съдействието на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и ще премине под мотото "Българските училища в чужбина - традиция, практика, иновация”. 

В рамките на събитието ще бъдат обменени идеи и добри практики, свързани с преподаването в българските неделни училища във Великобритания, Австрия, Испания, Кипър, САЩ, Белгия и други страни.

Конференцията ще бъде открита в 18:10 часа българско време от проф. Румяна Танкова – заместник-ректор на Пловдивския унимерситет „Паисий Хилендарски“ и от председателя на Асоциацията на българските училища в чужбина д-р Ирина Владикова.

В първия панел – български език и литература, Веселина Семерджиева от БГ Школо „Васил Левски“ в Лондон и Зорница Гоган от Българското училище „Райна Княгиня“ в Дъблин ще говорят за това как слушането се развива като комуникативно умение в обучението по български език като чужд.

Другите теми в онлайн форума засягат изграждането на двуезични образователни системи, методите, принципите и похватите за интензивно обучение на ученици от българските общности в чужбина, които не са посещавали българско училище в началния етап на обучение.

Във втория ден от конференцията основна тема на разговор ще бъде „История и география на България“, като ще бъде представено дигиталното преподаване на история на България, а също – стратегии за организиране на онлайн обучение по „История и цивилизации“ за 5-7 клас в българските училища в чужбина, работа с учениците в часа по география и стратегия как да направим часовете интересни и привлекателни за подрастващите.

По темата „Извънкласни дейности“ Ирина Кушлева от Българския образователен и културен център „Зора“ във Вирджиния, САЩ, ще говори за изкуството да съхраним език, култура и традиции зад граница, а Веселина Маринова от Асоциация Родина - Сеговия, Испания – за стимулирането на изразните средства при учениците с цел себепознание, самоконтрол и придобиване на компетентност за постигане на максимални образователни резултати. 

Съставил: Красимир Мартинов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35