Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференция събира представители на българските училища в чужбина

Карта на българските училища в чужбина
Снимка: архив

Традиционната годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ще се проведе на 25 и 26 октомври онлайн със съдействието на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и ще премине под мотото "Българските училища в чужбина - традиция, практика, иновация”. 

В рамките на събитието ще бъдат обменени идеи и добри практики, свързани с преподаването в българските неделни училища във Великобритания, Австрия, Испания, Кипър, САЩ, Белгия и други страни.

Конференцията ще бъде открита в 18:10 часа българско време от проф. Румяна Танкова – заместник-ректор на Пловдивския унимерситет „Паисий Хилендарски“ и от председателя на Асоциацията на българските училища в чужбина д-р Ирина Владикова.

В първия панел – български език и литература, Веселина Семерджиева от БГ Школо „Васил Левски“ в Лондон и Зорница Гоган от Българското училище „Райна Княгиня“ в Дъблин ще говорят за това как слушането се развива като комуникативно умение в обучението по български език като чужд.

Другите теми в онлайн форума засягат изграждането на двуезични образователни системи, методите, принципите и похватите за интензивно обучение на ученици от българските общности в чужбина, които не са посещавали българско училище в началния етап на обучение.

Във втория ден от конференцията основна тема на разговор ще бъде „История и география на България“, като ще бъде представено дигиталното преподаване на история на България, а също – стратегии за организиране на онлайн обучение по „История и цивилизации“ за 5-7 клас в българските училища в чужбина, работа с учениците в часа по география и стратегия как да направим часовете интересни и привлекателни за подрастващите.

По темата „Извънкласни дейности“ Ирина Кушлева от Българския образователен и културен център „Зора“ във Вирджиния, САЩ, ще говори за изкуството да съхраним език, култура и традиции зад граница, а Веселина Маринова от Асоциация Родина - Сеговия, Испания – за стимулирането на изразните средства при учениците с цел себепознание, самоконтрол и придобиване на компетентност за постигане на максимални образователни резултати. 

Съставил: Красимир Мартинов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28