Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Научна конференция посветена на бележити бесарабски българи

Иван Думиника
Снимка: gagauzinfo.md

Международна научна конференция "Бележити бесарабски българи" се проведе онлайн в Кишинев. Събитието е посветено на Деня на бесарабските българи 29 октомври и Деня на народните будители 1 ноември. Представени са 12 доклада. Новината е, че съумяхме да съберем изтъкнати изследователи от Украйна, България, Русия и Молдова. Те разкриха още неизвестни данни за бележити българи, дали своя принос както в развитието на Молдова, така и в изграждането на Третото българско царство. Това каза пред БТА изпълняващият длъжността председател на Научното дружество на българистите в Република Молдова, Институт за културно наследство Иван Думиника. Видео записът на конференцията ще бъде публикуван в YouTube в Деня на бесарабските българи - 29 октомври.

Още от категорията

Здравният министър предлага затягане на мерките срещу Covid-19

Ръстът на заболелите с коронавирус от последните седмици диктува необходимостта от въвеждането на силно ограничителни мерки. В противен случай здравната система няма да издържи. Това каза днес на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов..

публикувано на 23.11.20 в 18:42

Премиерът Борисов е против пълно затваряне на икономиката

Премиерът Бойко Борисов е против ново пълно затваряне на страната заради разпространението на Covid-19, въпреки че има сериозен натиск върху здравната система. Според него ограниченията не бива да бъдат прекалени, тъй като страната ни се нуждае от..

публикувано на 23.11.20 в 18:36

България е сред страните с наднормено съдържание на прахови частици във въздуха

През 2018 г. в България, Хърватия, Чехия, Италия, Полша и Румъния е превишена пределно допустимата стойност на ЕС за фините прахови частици. Това се посочва в доклад, представен днес от Европейската комисия. Докладът отчита също така, че заради..

публикувано на 23.11.20 в 18:05