Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на будителите е днес

Задачата на съвременните будители е да усложняват света

Снимка: архив

Първите народни будители разпалвали в сърцата жаждата за знание и порива към свобода и с просветителската си мисия помогнали за осъществяването на националния идеал. В днешния несигурен свят, белязан от безскрупулност, невежество, ненавист, отново се нуждаем от личности, които да издигнат вечните човешки ценности върху олтар. Има ли ги обаче тези съвременни будители?

Вече седма година Българското национално радио издирва хора с мисия, които да нарече съвременни будители. Тези личности вдъхновяват околните, създават промяната и творят добро.

Според Милен Врабевски – първият носител на приза „Будител на годината“, избран с гласовете на публиката, и председател на журито, съвременните будители участват в живота на другите без очакване за благодарност и добавят стойност към общественото развитие.


„Всичко, което движи обществото напред и му помага адекватно да се приспособи към високотехнологичния 21-и век, е будителство – казва председателят на фондация „Българска памет” Милен Врабевски. – Нашата задача е да подобрим цивилизационния ценз и стандарта на живот, за да може хората да се освободят от страха и на преден план да излезе талантът им да бъдат полезни на другите. Надяваме се при една транслация на позитивна енергия да се получи верижен ефект от добронамереност и ефективност. Тогава започват да ни се подават възможности свише, защото изпълняваме божествената си функция на Земята и даваме възможност на много хора да изпитат удовлетворението от своето съществувание.”

Протойерей Серафим Янев полага грижи за благосъстоянието на десетина храмове, допринася за откриването на социални центрове и всяко лято отваря за децата портите на Кремиковския манастир „Св. Георги Победоносец”, на който служи като игумен. Заради множеството си човеколюбиви дела отец Серафим е номиниран през т.г. за будител на годината.


„Първият будител неслучайно е Св. Йоан Рилски най-големият български светец, който с личната си жертва и с това, че е придобил Бога в себе си, разпространява благодат сред целия народ до ден днешен – казва духовникът. – С примера си будителите могат да ни помогнат не просто да постигнем временното, но и да намерим пътя към вечността, какъвто е смисълът на човешкия живот.”

Литераторът Марин Бодаков вярва, че задачата на будителите на духа е проста – да усложняват света, да не позволяват той да бъде сведен до двуполюсен, да не допускат пресметливата сигурност да спечели окончателно, да се грижат за нюансите.


„В този наш свят трябва да бъдем будни за истината – казва той. – Защото усещам, че в момента се обръща много повече внимание на интерпретациите, отколкото на фактите, отделя се много повече грижа за безцелното оцеляване на властта сама по себе си, отколкото за повече истина между самите нас.”

Наричана „графиня на изящната керамика”, Цветана Видева извайва от глина самобитни съдове и предмети по технология отпреди 6 хил. години. Често събира млади хора в ателието си в Стария град на Пловдив, за да им предаде от вярата си в красотата.


„Пускам им да чуят хубава музика, споменавам им имената на големи музиканти и художници – дано да се заинтересуват – казва Цветана Видева. – Искам младите да станат по-духовни и да уважават красотата. Това е мисията ми – да помагам на хората.”

В рамките на кампанията „Просвета за добро” номинираният за будител Виктор Иванов си поставя просветителската задача да пропътува над 10 хил. км., за да дари екземпляри от три съвременни книги „Възвишение” на Милен Русков, „Калуня-каля” на Георги Божилов и „Кривата на щастието” на Иво Иванов, на библиотеки, свещеници, имами и предприемачи, чрез които да достигнат до повече хора. 


„Започнах „Просвета за добро”, защото с годините започнах да се огорчавам от нивото на обществената реч – разказва Виктор Иванов. – Нуждаем се от ново Възраждане и ново Просвещение, ако искаме като нация да продължим напред през 21-и век в противовес на разделението в момента. Моят идеал за България е хората да бъдат по-солидарни един с друг, по-обединени, по-разбиращи в името на общото ни бъдеще – тук, а не в чужбина.”

БНР ще оповести резултатите от Националната кампания Будител на годината” на специална церемония на 1 ноември, която ще се проведе в Първо студио на Българската национална телевизия и ще се излъчва от 17:00 часа на живо по Радио София на БНР

Зрителите на БНТ 2 и БНТ 4 могат да гледат награждаването от 21:00 часа в Деня на народните будители.

Снимки: БНР – архив, БГНЕС, pravoslavie.bg и Facebook / Bulgaria Tourism


По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45