Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечерна акция на медици с призив за солидарност срещу Covid-19

5
Снимка: Фейсбук

Лекари организираха своеобразни флашмобове пред спешните отделения на няколко столични болници с призив за спазване на мерките срещу коронавируса и за солидарност между медиците и обществото в битката с Covid-19. Навсякъде медиците излязоха със светещи мобилни телефони.

Светлините символизират „светлината, която ни свързва в трудните времена на епидемия“ – написаха във Фейсбук групата си от болница „Св. Анна“Участниците апелираха да се спазват препоръките за лична хигиена, ограниченията на събиранията и контактите на закрито, както и за стриктно носене на маски. Подчертана беше и важността на Трите „Д“ -  Дезинфекция, Дистанция, Дисциплина.

Лекарите бяха категорични, че помагайки на българското здравеопазване, обществото помага на себе си и, че единствено с общи усилия ще победим заразата.

"Здравето е основна ценност – нека го съхраним! И Вашето, и нашето! Ние всеки ден рискуваме живота си и този на близките си, излагайки се на заразата! Това е наш дълг, призвание, мисия... Но! Не е задължително да си положил Хипократова клетва, за да спасиш живот..." - написаха във Фейсбук страницата си лекарите от Военномедицинска академия

"Нека си помогнем взаимно" беше мотото на медиците от спешната болница "Пирогов" в кратък видеоклип, заснет пред централния вход на лечебното заведение. 

Лекарите от Александровска болница също излязоха с видеопослание, в което се казва, че 8 месеца след началото на ковид епидемията те все още са там - въпреки умората, въпреки болестите и трудностите. 

„Зад всяка светлина стоят не само лекари, сестри, санитари и доброволци, но и семействата им, близките им, както и хилядите хора, които са преминали през отделенията на болницата за тази почти година. От март до октомври 2020г. през ковид отделението на „Александровска“, през PCR лабораторията и през кабинетите за консултация са преминали над 20 000 човека, заразени или със съмнения за ковид инфекция“ - казват във видео обръщението си медиците от Александровска болница. 

„Респект към труда ви! Пазете се! Не сте сами!!! Бъдете здрави!!!“, „Господ да Ви пази! С уважение за труда Ви.“, „Благодарим ви за грижите и всеотдайността!“ – гласят част от коментарите под постовете за събитието в социалните мрежи. 

В своя публикация във Фейсбук премиерът Бойко Борисов, който също се лекува от Covid-19, се присъедини към призива на медиците за спазването на противоепидемичните мерки. Той припомня, че е важно да носим маска, да спазваме дистанция, да сме стриктни с дезинфекцията, но „и навреме да потърсим нашите лекари, когато имаме нужда. Защото те знаят как да ни помогнат. Затова „замислете се, когато видите медиците ни пред болниците. От нас зависи да минем по по-лекия път. Веднъж доказахме, че заедно можем да се справим. Да го направим пак!“ - заключава Бойко Борисов. 

Съставил: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08
Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07