Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигурността на вота – основен залог за политическо спокойствие

Снимка: Ани Петрова

Независимо от това дали ще са предсрочни или редовни, начинът по който ще се проведат изборите за следващото 45-то Народно събрание в България, буди сериозни опасения за тяхната честност и прозрачност в средите на опозицията и извънпарламентарните политически партии и сдружения. Според закона, предстоящите парламентарни избори ще се проведат по смесена система на гласуване – машинно и с хартиени бюлетини.

„Ние имаме сериозни опасения, че изборите ще бъдат манипулирани и настояваме да има максимален брой наблюдатели от ОССЕ и парламентарната асамблея на Съвета на Европа – заяви в интервю за БНР Найден Зеленогорски, лидер на партия „Достойнството на един народ“.

Найден Зеленогорски

Според нас в момента в България има множество вредни практики, които се използват в изборния процес. Неслучайно изследване на международната организация „Прозрачност без граници“ сочи, че около 23 % от вота в България е или корпоративен, или купен. Ако към тези проценти прибавим и 15 % невалидни бюлетини, колкото бяха на местните избори, това означава, че 40% от бюлетините могат да бъдат манипулирани или пуснати под натиск“.

Опасността от опорочаване на изборите накара няколко извънпарламентарни политически сили да обявят, че с помощта на доброволци ще осигурят наблюдение и опазване на изборите в близо 12 000 секции в цялата страна. Макар тази мисия да изглежда невъзможна за по-малките партии, би могла да се реализира ако гражданите обединят усилия с част от извънпарламентарната опозиция и създадат обща мрежа от наблюдатели на изборния процес. Върху изграждането на такава вече работи бившият омбудсман и настоящ лидер на гражданската платформа „Изправи се БГ“ Мая Манолова. Трябва да припомним, че самата тя като кандидат за кмет на столицата в последните местни избори преди година обяви, че е потърпевша от кражба на вот от управляващата партия и оспори резултатите.

Според Манолова има специално разписана процедура в изборния кодекс, отнасяща се до регистрирането на наблюдатели и застъпници, както и техните правомощия в секционните, общинските и регионалните избирателни комисии.

„Освен наблюдателите, които общо ще предложим и регистрираме, предвиждаме да има застъпници, граждани, които могат да се регистрират като такива за една или друга кандидатска листа“ – заяви в интервю за БНР Мая Манолова. – Всички те ще имат възможност да качат протокола с резултатите от изборите в секцията, където се намират, на една интернет платформа. Така в реално време онлайн, всеки български гражданин ще може да се информира за реалните резултати от вота в неговата секция. Това ще бъде основата за едно паралелно броене, което ще направим и така ще бъдем наясно с резултатите, може би дори преди Централната избирателна комисия“.

Мая Манолова

Най-голямата опасност на предстоящите парламентарни избори е да няма машини за гласуване, категорична е Манолова:

"Управляващите с всички сили и средства саботират покупката или наемането на машини и отново партийни ръчички да броят бюлетините и да изготвят секционните протоколи", обясни тя. 

Мая Манолова увери, че няма да участва в коалиция с партията на бившия телевизионен шоумен Слави Трифонов и представителите на Отровното трио, което стои зад организацията на продължаващите повече от 110 дни протести в страната. Общите им действия са продиктувани единствено от желанието им да гарантират провеждането на честни и справедливи избори с реални резултати.

„Затова всички действия, свързани с осигуряването на мрежа от наблюдатели, сайт, паралелно броене, екип от юристи, които да подпомагат процеса на обжалване и други правни действия, ще се изнесат извън централите на партиите и субектите, които ще участват в изборите“ – категорична е бившият омбудсман.

Редактор: Йоан Колев 

Снимки: Ани Петрова/БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30