Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Петиция до еко министерството настоява за ограничаване на пластмасата

Снимка: БГНЕС

Граждани и организациите „За Земята“ и „Грийнпийс“ внесоха в Министерството на околната среда и водите петиция с над 19 000 подписа. В нея се настоява за ограничаване използването на пластмаса.

Петицията има 6 искания, уточниха от сдружение „За Земята“, информира БГНЕС. Сред тях са отказ от еднократните пластмасови съдове, повишаване цената на пластичните торбички и забраната им до 2025 г.

Еколозите припомнят, че България е на първо място по употребата им в ЕС. Те настояват също за налагане на депозит за връщане на пластмасовите бутилки и на данък за всички платмасови изделия за еднократна употреба, както и завръщане към материалите за многократна употреба.

България има срок до юли 2021 г. да отговори на изискванията в евродирективата за ограничаване на 8 вида пластмасови изделия.


Още от категорията

Посолството на Великобритания в София

Българи, пристигащи във Великобритания, без карантина след отрицателен PCR на 5-ия ден

Посолството на Великобритания е информирало българското Министерство на външните работи с нота, че българските граждани, пристигащи в Англия, ще могат да се освобождават от задължителната 14-дневна карантина, ако след петия ден от самоизолацията си..

публикувано на 27.11.20 в 19:32

Обсъден бе Планът за възстановяване и устойчивост на България

Националният съвет за тристранно сътрудничество, обединяващ представители на синдикатите, работодателите и правителството, обсъди проекта на План за възстановяване и устойчивост на България. Основните акценти на Плана са Иновативна България, Зелена..

публикувано на 27.11.20 в 18:36

Личните лекари вече могат да издават направление за безплатен PCR тест за COVID-19

От днес личните лекари вече могат да дават направление за безплатен PCR тест за COVID-19, съобщават репортерите на БНР „Хоризонт”. Направлението може да бъде издавано и електронно. Условието е пациентът да има поне два от следните симптоми – новопоявила..

публикувано на 27.11.20 в 17:28