Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Пътеки към свободата“ водят младежи без родители към самостоятелен живот

Снимка: sosbg

На осемнайсет животът прилича на бляскав фойерверк, осветяващ пътя към мечтата със собственото си присъствие да обогатим света. На осемнайсет същият този свят може да се стори огромен, далечен и враждебен, особено ако не бърза да открехне залостените си врати.

Всяка година с навършването на пълнолетие от центровете за настаняване от семеен тип и другите форми на алтернативна грижа в България си тръгват младежи, принудени да започнат напълно самостоятелен живот. Но за разлика от своите връстници, те нямат родители, на които да разчитат, не са подготвени за този нов етап и понякога дори биват стигматизирани и дискриминирани. Мнозина от тях споделят, че са преминали през моменти на нестабилност, страх и самота, че трудно са повярвали в собствените си възможности, че не са знаели къде да потърсят помощ и как да запазят емоционална връзка с хората, довчера грижили се за тях и вземали важните решения за живота им.

За да ги подкрепи в първите стъпки към самостоятелен живот, сдружение „SOS Детски селища България“ създаде проекта „Пътеки към свободата“. Неправителствената организация си поставя за цел да помогне на 200 младежи, които да избегнат обичайните капани – безработица, бедност, социална изолация и девиантно поведение. Засега проектът се осъществява в София, Перник, Велико Търново, Габрово и Трявна.

„До този момент успяхме да подкрепим над 20 млади хора – разказва пред БНР Деница Аврамова, координатор на проекта и част от отдел „Развитие на програми“ в сдружението. – Младите хора най-напред попълват молба, описват ни къде живеят, от какво се нуждаят, кога ще напуснат грижата, каква подкрепа искат да получат от нас. След това разглеждаме молбите им и заедно с тях започваме да преценяваме към каква услуга да ги насочим, на какъв курс да ги запишем, ако са поискали образователна подкрепа.“

Младите хора могат да получат консултации с психолог и с юрист, помощ при завършването на средно образование или за придобиването на професионални умения, подкрепа за плащането на наема, придружител при посещения в държавни институции. Важна подробност е, че самите те участват в разработването на плана за постигането на своята самостоятелност и сами мотивират своите желания и цели.

„Повече от половината молби, които получихме, бяха за подкрепа при намиране на квартира и за плащане на първоначалните наеми – казва още Деница Аврамова. – На второ място, младите хора имат нужда от помощ в образованието. Няколко младежи вече заявиха професионални курсове за добиване на свидетелство за професионална квалификация – готварски курсове, сладкарство, чужди езици, компютърна грамотност, която особено се търси в сегашната ситуация.“

Немаловажна е и здравната подкрепа, оказвана на младежите – стоматологично и друго лечение, което не се заплаща от Здравната каса, помощ на млади хора с увреждания, нуждаещи се от придружител за изваждането на различни документи, свързани със здравословното им състояние.

„Друга голяма дейност по този проект е застъпническата ни кампания пред държавните институции, отговорни за грижата и закрилата на децата – добавя Деница Аврамова. – Ние настояваме те да я припознаят и да я превърнат в официална социална услуга, която да предоставят на всеки млад човек, на когото му предстои напускане. Наистина държавата оказва някаква много частична, много ограничена помощ. Но нашата основна цел с този проект е да покажем проблема, защото тези хора наистина се нуждаят от сериозни мерки в подкрепа.“

Проектът „Пътеки към свободата“ на стойност близо 200 хил. евро ще се изпълнява в продължение на три години. Финансирането е от фонд „Активни граждани” по финансовия механизъм на Европейското икономичемско пространство.

Съставил: Диана Цанкова /по интервю на БНР-„Хоризонт“/

Още от категорията

Празнува Националният военен университет „Васил Левски“

С богослужение от 10.30 ч. в православния храм "Свети Седмочисленици" в двора на университета ще бъде почетен празникът на НВУ "Васил Левски", информира БТА. В криптата на храма ще бъде положена пръст от Германско-българското гробище в Прилеп,..

публикувано на 26.11.20 в 05:50

Случаите на Covid-19 у нас надхвърлиха 130 000 от началото на пандемията

Нови 3712 случая на коронавирус са регистрирани през последното денонощие в България при направени 8820 теста. Делът на положителните PCR тестове е 42 %. В болница са 6548 души, а в интензивни отделения са 410, показват данните в Единния..

публикувано на 26.11.20 в 01:25
Даниел Гар

Даниел Гар – новият почетен консул на България в Германия

Макар почетните консули да не са част от щатната дипломатическа администрация, представляваща интересите на една държава на територията на друга, ролята им в полето на международните отношения не е никак маловажна. Според Закона за дипломатическата..

публикувано на 25.11.20 в 14:08