Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рекорден ръст на заболелите и на починалите от Covid-19

В Гранитна зала в Министерския съвет се състоя брифинг във връзка с разпространението на COVID-19 у нас.
Снимка: БТА

Рекордна заболеваемост от коронавирус през последните три дни с 220 засегнати на всеки 100 хил. души и ръст на смъртните случаи с 50 процента – тези данни бяха изнесени на брифинг на Министерството на здравеопазването. Само през последната седмица броят на заразените с Covid-19 е нараснал със 102% спрямо предходната. Най-много са те при хората в активна възраст между 20 и 60 години. Над 2 хиляди пък са заразените медици – 37% от тях лекари и 33 на сто медицински сестри.

С една трета нараства броят на хората, които влизат в болница – от тях 7% в момента се намират в интензивни отделения, съобщи зам. здравният министър Бойко Пенков. А директорите на големите столични болници – „Пирогов” и Александровска, прогнозираха, че до десет дни броят им ще достигне 4 хиляди при 2300 души хоспитализирани в момента.

Зам.-министър Бойко Пенков
Спешните отделения изнемогват”, алармира проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов”. Той призова частните болници да отделят 10% от своите легла за болни от коронавирус пациенти. От днес в най-голямата болница у нас се разкриват още две отделения с по 30 легла за заболели медици и за пациенти в среднотежко състояние.

Проф. Асен Балтов
Проф.Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, призова за масово използване на бързите антигенни тестове в приемните отделения на болниците, в Спешна помощ и в училищата, за да се хващат бързо първите случаи и да се изолират. Лабораториите са много натоварени и резултатите от PCR тестовете в следващите седмици ще се забавят до 2-3 дни, подчерта той.

Проф.Тодор Кантарджиев
15 училища в различни части на страната са получили разрешение за преминаване на обучение в електронна среда за учениците от 1-и до 7-и клас, информира образователният министър Красимир Вълчев. Той каза още, че най-много карантинирани ученици има в столицата. „Продължавам да съм на мнение, че училищата не трябва да се затварят първи и трябва да се действа локално”, коментира министърът, но призна, че аргументите му все повече олекват предвид усложняващата се епидемична среда.

Министър Красимир Вълчев
В момента България се намира на 21-о място по заболеваемост в Европа и на десето по смъртност.

Свимки: БТА, БГНЕС

Още от категорията

Рязък скок на новозаразените и починалите от Covid-19

2995 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие от направените 17 056 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Близо 18% от пробите са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София – 802, в Пловдив..

публикувано на 09.03.21 в 08:16

Сигнализираме денонощно за предизборни нарушения

Министерството на вътрешните работи откри телефонна линия, на която гражданите да подават сигнали за нарушения или евентуални престъпления по време на изборния процес. За целта  д о  5  април ще работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98. На..

обновено на 08.03.21 в 17:07

БФЖ: Равенството между половете все още не е факт

„ На 8 март е важно да припомним, че жените в България се борят за равноправие повече от век и въпреки огромния напредък, пълното равенство между половете все още не е факт”, гласи позиция на Българския фонд за жените (БФЖ) по повод днешния празник...

публикувано на 08.03.21 в 15:10