Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вазовите песни" - в Деня на народните будители

Снимка: БНТ

Някои от най-големите имена в българската музика са част от нов музикален филм, който БНТ 1 ще излъчи на 1 ноември – Деня на народните будители, от 17:00 часа

Филмът е посветен на 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов, а с изпълненията си участват: гранд дамата на популярната ни музика Лили Иванова, квартет „Славей”, Нели Андреева, формация „Български гласове”, с диригент Ангел Ангелски, мъжкият хор „Гусла” на Валентин Бобевски, квартет „Светоглас”, младите певци Антонио Симеонов и Весела Асенова.

„Аз пях за България, защото я обичах“, пише патриархът на българската литература Иван Вазов в стихотворението си „Моите песни“. Под „песни“, той разбира поетичните си творби, но и днес неговите стихове вълнуват, продължават „да се четат“ и да се пеят.

Филмът „Вазовите песни“ е заснет в къщите-музеи на Иван Вазов в София и в Сопот, в Черепишкия и в Драгалевския манастир. В ролята на Вазов се превъплъщава актьорът Валентин Танев, а майката на поета е представена от Ани Петрова. 


Сценаристи на продукцията са Даниел Спасов и Димитър Шарков, който е и режисьор на филма. Оператор е Николай Илиев. Редактор и автор на аранжиментите на част от музикалните произведения е Милен Иванов, художник по костюмите е Ели Пешева.

Специално за продукцията са създадени и нови музикални произведения по творчеството на писателя - „Българският език“, „Гроздобер“ и „Люлека ми замириса“. 

Снимки: БНТ



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15