Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

31 октомври – Международен ден на Черно море

Мрежа от млади посланици ще работи за опазване на черноморската екосистема

Снимка: Даниела Костадинова

Постигане на здравословно, устойчиво и повече ценено Черно море е каузата, за която ще се бори мрежата от млади хора в региона.  

„Черно море е богатство. С научните изследвания, иновациите и сътрудничеството, можем да го превърнем в естествена лаборатория за технологии и иновации“ – заяви българският еврокомисар Мария Габриел, обявявайки новата инициатива в навечерието на Международния ден на Черно море. 

На видеоконференция, организирана в рамките на проекта „Black Sea CONNECT“ по програма "Хоризонт 2020" на ЕС, беше обсъдено изпълнението на Стратегическата програма за научни изследвания и иновации за Черно море, информират от Представителството на Европейската комисия в България.

Инициативата разчита на младите хора, на техните идеи и принос за възстановяване на черноморското биологично разнообразие, подобряване на качеството на живот и на екосистемите в региона.

„Мрежата от млади посланици на Черно море, която създаваме, има призвание не само да се превърне в платформа за обмен на знания и добри практики, но и да позволи лидерство в областта на науката и иновациите за младите научни изследователи“, коментира Мария Габриел.

Българският еврокомисар очерта и възможностите в рамките на новото Европейско научноизследователско пространство. Тя открои конкретни мерки като ERA4You в подкрепа на млади изследователи и таланти, създаването на мрежа от цифрови хъбове и мисията „Здравословни океани, морета, крайбрежни и вътрешни води“в рамките на програмата „Хоризонт Европа“.

„Нашата амбиция е възстановяване на европейските океански, морски и сладководни екосистеми до 2030 г. За да я постигнем, е необходимо да ангажираме и европейските граждани чрез образование, обучение и култура. Работим за създаването на програма „син Еразъм+“ , инициатива Digital Twin - онлайн платформа за взаимодействие между науката и гражданите, и програма за развитие на устойчив туризъм в Черноморския регион“, информира Мария Габриел.

Още от категорията

Най- висок брой починали и оздравели от COVID-19 за денонощие

3146 са новите случаи на коронавируса за последното денонощие, сочи Единният информационнен портал. При направени 7244 PCR теста заразените са 43%. Активните случаи на зараза в страната са 83 671, а от началото на пандемията потвърдените случаи..

публикувано на 24.11.20 в 08:22

Над 100 студенти са готови да станат доброволци в Covid отделения

На фона на недостига на медицински персонал в редица градове в страната в условията на пандемията студенти по медицина искат да влязат като доброволци в Covid отделенията в болниците. Само за седмица са подадени 120 кандидатури. За това съобщиха за БНР..

публикувано на 24.11.20 в 05:15

Здравният министър предлага затягане на мерките срещу Covid-19

Ръстът на заболелите с коронавирус от последните седмици диктува необходимостта от въвеждането на силно ограничителни мерки. В противен случай здравната система няма да издържи. Това каза днес на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов..

публикувано на 23.11.20 в 18:42