Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архангеловден - тържество на доброто, светлината и справедливостта

Снимка: архив

На 8 ноември Православната ни църква почита Седемте архангели, които възнасят молитвите на светиите пред Бога. Това са Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил и Варахиил - небесните войни на светлината и справедливостта. 

В българските вярвания най-старшият от всички ангели – Архангел Михаил, стои най-близо до Бога. Именно той е и главният пазител на Рая и ревностен застъпник на Божия закон. Когато настъпи последният час от земния път на душата, самият Архангел Михаил слиза да я отдели от тялото. 

В някои икони Небесният войн държи в ръцете си везни, с които отмерва греховете на хората. В негова чест се правят и семейно-родови курбани, с молитви за здраве и закрила от небесното войнство.

Архангеловден е и професионален празник на служителите на полицията. За първи път той е отбелязан през 1924 г., като традицията е прекъсната от1944 до 1994г.

Имен ден празнуват: Ангел, Ангела, Архангел, Гавраил, Гаврил, Мила, Милен, Милена, Михаил, Михаел, Михаела, Огнян, Пламен, Пламена, Рада, Радка, Радослав, Райко, Райна, Рангел, Рая и производните им.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56
„Хвърковатата чета на Бенковски”, художник Петър Морозов

Чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски

Създателят на вътрешната организация за освобождение на България Васил Левски при формиране на революционните комитети в българските земи първи включва в тях чужденци, работещи в "Източната железница" на барон Мориц Хирш. Върху неговата революционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15