Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Западните Балкани на прага на ЕС – очаквания и проблеми

Еврокомисарят Оливер Вархеи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Западните Балкани са приоритет за Европейската комисия от началото на нейния мандат, заяви еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи на виртуалната конференция „Западните Балкани отвъд 2020: действия и решения по време на пандемия“, организирана от българския евродепутат Илхан Кючюк. 

Бъдещето на региона е в Европейския съюз и това е от интерес, както за нас, така и за страните от Западните Балкани. Във връзка с това  пакетът за разширяване за 2020 г., който приехме заедно с Икономическия и инвестиционен план, предоставя подробен преглед на приоритетните реформи, които стоят в основата на процеса на присъединяване към ЕС“ - допълни Вархеи. 

Пред Програма "Хоризонт" на БНР евродепутатът от групата „Обнови Европа“ в Европейския парламент Илхан Кючюк заяви, че страните от Западните Балкани трябва час по-скоро да бъдат интегрирани в Евросъюза: "Искаме да дадем силен знак, че Европейският съюз вижда Република Северна Македония, вижда региона като интегрална част от своето не само географско, но и политическо и икономическо развитие" - посочи Кючюк.  


„Европейската комисия има ангажимент към Западните Балкани с огромно финансиране – било като безвъзмездни средства, било като предоставяне на заеми – обясни Илхан Кючюк и припомни, че сумата, която ЕК е заделила през настоящия кризисен период, се равнява на 3.3 милиарда евро. „ЕС е наясно с големите проблеми пред Западните Балкани, свързани най-вече с демографската криза и изтичането на мозъци и невъзможността младо и активно население да остане на територията на Западните Балкани“, допълни той.

Конференцията съвпадна с период на осезаемо напрежение между България и Северна Македония. Двете страни трябва да изгладят противоречията помежду си до 10 ноември, за да може пред Северна Македония да се отвори пътя на преговори с ЕС. Преди два дни вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева оповести на брифинг в София, че България все още не е в състояние да одобри преговорната рамка за Северна Македония, тъй като македонската страна системно нарушава Договора за добросъседство, създават се пречки за български инвестиции и не се правят крачки към преодоляването на езика на омразата.


Според Илхан Кючюк Брюксел трудно разбира днешния разговор между Република Северна Македония и Република България. „Голямото достижение на договора между България и Северна Македония е в намирането на формулировката „обща“, защото общото ни минало, общата история и общите корени, по думите му, ще поставят „много солидна основа за общото ни бъдеще“.

Политиката на разширяване води до засилване на присъствието на ЕС на световната сцена, това е геостратeгическа инвестиция към стабилна, силна и обединена Европа, изтъкна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който също взе участие в конференцията. По думите му, българският етнически модел на толерантност и заедност може да служи за пример на държавите от Западните Балкани за преодоляване на историческите наслоения и тлеещи етнически конфликти, което ще отвори вратите на държавите по пътя им към ЕС. Мустафа Карадайъ прогнозира, че лансираният икономически и инвестиционен план за региона ще има точно тази стратегическа цел – мобилизиране на средства за ключови инвестиции в областта на транспорта, енергетиката, зеления и цифров преход, които ще създадат устойчив растеж и работни места.

Съставил: Елена Каркаланова
Снимки: https: facebook.com/ilhan.kucuk.5

Още от категорията

Филип Станев, зам.-председател на

„Има такъв народ“ поиска подкрепа за правителството на Пламен Николов

В парламента бяха представени приоритетите на проекто кабинета, предложен от кандидат премиера Пламен Николов. Депутатът Филип Станев, зам.-председател на партия „Има такъв народ“ заяви, че те са били обсъждани в експертните консултации с..

публикувано на 04.08.21 в 19:05

ИТН представя кандидатите си за министри

Очаква се партията "Има такъв народ" да представи проектокабинета си. Това ще стане на отделни срещи в рамките на деня с партиите, припознати като политически партньори - "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България" и БСП, преди гласуването му от..

публикувано на 03.08.21 в 05:20

Намаляват ли шансовете да се състави правителство с подкрепата на „партиите на протеста“?

Напълно непознато лице без опит в политиката, но с такъв в частния бизнес. Така най-лаконично можем да опишем обявеният от „Има такъв народ“ (ИТН) кандидат за министър-председател Пламен Николов. От партията, спечелила предсрочните парламентарни..

публикувано на 02.08.21 в 11:17