Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Музика в портрети“ от Оркестъра за народна музика на БНР

Снимка: БНР

„Музика в портрети“ е любопитен проект на фолклорните виртуози от Оркестъра за народно музика на БНР с диригент Димитър Христов. Чрез него те представят в детайли популярни изпълнители с принос в развитието и популяризирането на българската музика.


Главни действащи лица в спектакъла, който ще се проведе на 3 декември, в случай на по-спокойна епидемиологична обстановка, са гъдуларят Пейо Пеев, Петър Миланов (тамбура и китара) и Магдалена и Димитър Карамитеви (вокал/кавал).

Блестящ гъдулар и дългогодишен солист на ОНМ на БНР, Пейо Пеев е един от най-интересните и търсени народни изпълнители у нас.Талантът му на композитор, аранжор и инструменталист е представен в албума „Срещи”, който Пейо Пеев подари на публиката в началото на годината.

Tалантливият китарист Петър Миланов е завършил Средното музикално училище за народни инструменти и пеене в родопското село Широка лъка. От 2002 г. работи в Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. 

Специалността на Петър Миланов е тамбура, но публиката го познава и като китарист със завидни умения. Участва в различни международни проекти в Европа, Азия и САЩ. 


В проекта „Музика в портрети” любителите на българския фолклор ще имат удоволствието да чуят и невероятните изпълнения на емблематичната странджанска певица Магдалена Тодорова и кавалджията Димитър Карамитев. 

Редактор: Елена Каркаланова

Още от категорията

Филмовата музика е свобода и предизвикателство

Казват, че най-добрата филмова музика е тази, която зрителят дори не забелязва, а някак я преживява през героите, през техните действия и емоционални състояния. Това, наглед странно определение споделя и Петър Дундаков – български композитор,..

публикувано на 13.01.21 в 16:43

Включете се в анкетата и определете "Музикант на годината`2020"

Започна гласуването в националната анкета "Музикант на годината 2020 ", организирана от предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР.  По повод 30-годишнината на допитването публиката е поканена да избере "Млад музикант на..

публикувано на 12.01.21 в 17:57

Гюрга Пинджурова: „Изворът на песента ѝ е народното сърце“

Житейската и професионална съдба на именитата ни певица ѝ отрежда забележително място в българската песенна култура. Още в първите отзиви за изкуството ѝ, през 30 те години на м.в., я наричат „вълшебницата на народните песни“. Дори днес, от..

публикувано на 10.01.21 в 08:10