Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Музика в портрети“ от Оркестъра за народна музика на БНР

Снимка: БНР

„Музика в портрети“ е любопитен проект на фолклорните виртуози от Оркестъра за народно музика на БНР с диригент Димитър Христов. Чрез него те представят в детайли популярни изпълнители с принос в развитието и популяризирането на българската музика.


Главни действащи лица в спектакъла, който ще се проведе на 3 декември, в случай на по-спокойна епидемиологична обстановка, са гъдуларят Пейо Пеев, Петър Миланов (тамбура и китара) и Магдалена и Димитър Карамитеви (вокал/кавал).

Блестящ гъдулар и дългогодишен солист на ОНМ на БНР, Пейо Пеев е един от най-интересните и търсени народни изпълнители у нас.



Талантът му на композитор, аранжор и инструменталист е представен в албума „Срещи”, който Пейо Пеев подари на публиката в началото на годината.

Tалантливият китарист Петър Миланов е завършил Средното музикално училище за народни инструменти и пеене в родопското село Широка лъка. От 2002 г. работи в Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. 

Специалността на Петър Миланов е тамбура, но публиката го познава и като китарист със завидни умения. Участва в различни международни проекти в Европа, Азия и САЩ. 


В проекта „Музика в портрети” любителите на българския фолклор ще имат удоволствието да чуят и невероятните изпълнения на емблематичната странджанска певица Магдалена Тодорова и кавалджията Димитър Карамитев. 

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15