Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години от окупацията на Западните български покрайнини

Снимка: БГНЕС

След Първата световна война /1914-1918/ и решението на Ньойския мирен договор през 1919 г., на 6 ноември 1920 г. армията на Сърбия окупира Западните покрайнини (129 селища в Царибродско, Босилеградско, и Струмишко) с площ 1545 кв. км и население близо 65 000 души. В знак на протест Народното събрание на България прекратява заседанията си и обявява 3-дневен национален траур. 

Символ на окупацията става черната забрадка. Българките в окупираните земи слагат черни забрадки в знак на национален траур, а прокараната по този начин граница е наречена от местните българи "Черната граница". В окупираните територии сърбите закриват 7 училища и 45 църкви.

Въпреки пандемичната обстановка, Културно-информационният център "Босилеград", Сдружение ГЛАС и Демократичният съюз на българите в Босилеград /Сърбия/, символично ще отбележат Деня на Западните покрайнини и 100 години от окупацията - с минута мълчание за жертвите, загинали на границата, съобщи Културно-информационният център "Босилеград".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Новият сливенски митрополит Арсений

Сливенска епархия има нов митрополит, пред Синода го посрещнаха с възгласи "Недостоен"

В многовековната ни църковна традиция миряните винаги са посрещали новия свещенослужител или владика с възгласи "Достоен". Така те показват уважението си, с надеждата той мъдро да води паството към духовно спасение. Не така обаче беше посрещнат от..

публикувано на 27.05.24 в 15:15

Манастир на 900 години се появява от нищото при строеж на автогара в Созопол

При разкопки на мястото на новата автогара в черноморския град Созопол бе открит манастир от XI век, който е функционирал до края на XIII век. Предполага се, че обектът е бил унищожен от пожар, за което свидетелстват пластовете от въглении..

публикувано на 26.05.24 в 09:15
„За буквите“ на Черноризец Храбър

Кога е създадена глаголицата?

" Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки. Когато се кръстиха, бяха принудени (да пишат) славянската реч с римски и с гръцки букви без устроение. Но как може да се пише добре с гръцки букви: БОГЪ..

публикувано на 24.05.24 в 09:15